“Κατάχρηση” της προστασίας πρώτης κατοικίας βλέπει η Κομισιόν

Η τρόικα δε ζητά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά τη μεταρρύθμιση του σημερινού συστήματος, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων από ορισμένους, όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, εξηγώντας την εμμονή της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως εξήγησε ο Ο' Κόνορ, ένα από τα ουσιαστικά σημεία για να υπάρξει συμφωνία, είναι η προστασία των πλέον αδύναμων οικονομικά οικογενειών, όμως το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο, που να μην αφήνει περιθώρια κατάχρησης, όπως συμβαίνει με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο Ο' Κόνορ εκτίμησε ότι αυτή δε θα γίνει πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, αφού υπάρχουν ακόμα θέματα σε εκκρεμότητα. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν σημείωσε ότι, προς το παρόν, τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στις έδρες τους και οι συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν εξ' αποστάσεως.