Η χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ένα υποπροϊόν της χοληστερόλης μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού , σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στήθους , του εντέρου και της μήτρας , καθώς το λίπος στα υπέρβαρα άτομα μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία ορμονών όπως τα οιστρογόνα , οι οποίες οδηγούν την ανάπτυξη των καρκίνων.

Μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ , κατέδειξε ότι η χοληστερόλη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα . Η χοληστερόλη είναι κατανεμημένη στο σώμα σε υποπροϊόντα που ονομάζονται 27HC , τα οποία μπορεί να μιμούνται τα οιστρογόνα και να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα με την ορμόνη σε ορισμένους ιστούς. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση καρκινικών όγκων κατά 30 % ενώ ήταν πολύ πιο πιθανό οι όγκοι να εξαπλωθούν πιο γρήγορα , συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια κανονική διατροφή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι στατίνες έχουν ήδη ληφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους για να μειώσουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και κατ΄ επέκταση μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Επίσης μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά είναι ένας άλλος τρόπος για να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

" Τα αποτελέσματα από αυτή την πρώιμη μελέτη είναι ελπιδοφόρα και αν επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα θα μπορούσαν να εξηγήσουν πιθανούς μηχανισμούς που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού", επεσήμαναν οι ερευνητές.