Οι φθηνές σαμπάνιες έχουν καλύτερη… γεύση από τις πανάκριβες

Ίσως το έχετε διαπιστώσει αλλά τώρα μπαίνει και η βούλα της... επιστήμης!

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επιβεβαιώνουν ότι ως προς τη γεύση, οι φθηνές σαμπάνιες έχουν καλύτερη από τις πανάκριβες.

Σύμφωνα με τη μελέτη-crash test γεύσης που δημοσιεύεται στο Flavour Journal, μεταξύ μιας σαμπάνιας που κάνει 20 ευρώ και μιας που κάνει 450 ευρώ, πιο γευστική είναι η πρώτη!

Και μην φανταστείτε ότι τη γεύση αξιολόγησαν τίποτα άσχετοι...

Οι ερευνητές έβαλαν τέσσερις ειδικούς γευσιγνώστες και έξι ενδιάμεσους που εργάζονταν στην οινοποιία αλλά δεν ήσαν ειδικοί στις σαμπάνιες να αξιολογήσουν τη γεύση τους.

Όμως, δεν γνώριζαν ποια σαμπάνια έπιναν ενώ φορούσαν ως και μαύρα γυαλιά για να μην αναγνωρίσουν τυχόν το χρώμα της σαμπάνιας.

Στο πείραμα συμμετείχαν και 5 απλοί πότες.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι γευστικές προτιμήσεις για τις σαμπάνιες είναι άσχετες με το κόστος τους. Και μάλιστα, οι ειδικοί έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση για τις σαμπάνιες που κόστιζαν περίπου 50 ευρώ και όχι για τις ακριβότερες ενώ οι μη ειδικοί προτίμησαν τις λίγο πιο ακριβές, των 80 ευρώ.

Έτσι, αποδεικνύεται σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι η μάρκα λειτουργεί σαν ένα είδος placebo και νομίζουμε ότι πίνουμε καλύτερη σαμπάνια μόνον και μόνον επειδή την πληρώσαμε ακριβότερα!

Το δεύτερο συμπέρασμα του τεστ ήταν ότι ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν μόνο από τη γεύση την αναλογία κόκκινων- λευκών σταφυλιών από τα οποία οινοποιήθηκε κάθε σαμπάνια και η οποία καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη διακριτή γεύση κάθε μιας.