Ψυχρός πόλεμος Κίνας και Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία πρέπει να είναι "ο κύριος στόχος" στη νέα ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε από το Πεκίνο, αναφέρει σήμερα ένα επίσημο κινεζικό μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο μια κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε μάλιστα να οδηγήσει σ' ένα "ψυχρό πόλεμο".

"Οφείλουμε να λάβουμε χωρίς δισταγμό τα κατάλληλα αντίμετρα, όταν η Ιαπωνία αρνείται να αποδεχθεί την ζώνη αναγνώρισης της αντιαεροπορικής άμυνας που αποφασίσθηκε από την Κίνα", αναφέρουν οι Global Times, μια κρατική εφημερίδα η οποία φημίζεται για τους εθνικιστικούς τόνους της.

H ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την απόφαση της Κίνας να ορίσει ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν χθες πως έστειλαν αεροπλάνα σ' αυτή τη ζώνη χωρίς να ενημερώσουν για τις πτήσεις στις κινεζικές αρχές, έπειτα από μια παρόμοια υπέρπτηση που είχαν πραγματοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Η κινεζική ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε το Σάββατο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας και περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου, ένα αρχιπέλαγος που διοικείται από την Ιαπωνία, αλλά το διεκδικεί η Κίνα, η οποία το ονομάζει Ντιαογιού.

Βάσει των νέων κανόνων που υπαγορεύονται από το Πεκίνο, τα αεροπλάνα που πετούν στη ζώνη πρέπει να καταθέτουν σχέδιο πτήσης, να κάνουν γνωστή την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές -- απαιτήσεις οι οποίες προκάλεσαν διπλωματική θύελλα στην περιοχή.

Πυρά σε αμερικανική βάση στην Ιαπωνία

Δύο αυτοσχέδια βλήματα εκτοξεύθηκαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή κοντά σε μια αμερικανική βάση πλησίον του Τόκιο χωρίς να προκληθούν θύματα ούτε ζημιές, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία.

"Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 23:30 το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση της Γιοκότα. Οι κάτοικοι άκουσαν εκρήξεις. Η αστυνομία ανακάλυψε επιτόπου δύο χαλύβδινους σωλήνες, καλώδια και μπαταρίες. Δεν επισημάνθηκε καμιά ζημιά", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Τόκιο.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο σωλήνες ήταν θαμμένοι εκτός από την επάνω πλευρά τους, η οποία ήταν στραμμένη προς την κατεύθυνση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

Τα βλήματα δεν είχαν βρεθεί σήμερα το πρωί από την αστυνομία.

Το επεισόδιο σημειώνεται μέσα σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία και μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Τόκιο.