Με νέα μέτρα απειλεί τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο Γεωργιάδης

Με νέα μέτρα προειδοποίησε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε περίπτωση που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι γιατροί ανακοίνωσαν παράταση των κινητοποιήσεων τους έως τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αν συνεχίσουν οι γιατροί το ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι αλλά μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαιώματα τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη".

Παντως κριτική στους χειρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη στο θέμα της διαθεσιμότητας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ασκεί το ΠΑΣΟΚ.

H Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι: "Ο Υπουργός οφείλει τώρα να παρουσιάσει την μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται, και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις ιατρών και προσωπικού. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί νηφάλια και παραγωγικά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης".

"Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωι και το βράδυ να εχει ιατρείο και να πληρώνεται απο τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις, και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς" επισήμανε.

"Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο σε περίπτωση που επιμείνουν σε απεργίες. Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της διαθεσιμότητας (...) η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, όχι για το αν θα γίνει η μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση θα γίνει οπωσδήποτε. Δεν δέχομαι επί της αρχής εξαίρεση κάποιων πολιτών που θεωρούν ότι είναι πάνω από τους άλλους πολίτες. Δεν είναι ούτε πάνω, ούτε κάτω. Είναι ίσοι" διεμήνυσε.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥ "ζήτησαν να δεσμευτούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία απόλυση, κινητικότητα καμία διαθεσιμότητα. Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ".

Με άμεση λύση των συμβάσεών τους, ήδη από σήμερα, προειδοποίησε τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για λύση των συμβάσεών τους αφορούν περίπου 700 - 850 μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μετά το πρωινό τους ωράριο στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, δέχονται στο ιατρείο τους ασφαλισμένους.

Η επίσκεψη στοιχίζει 10 ευρώ και καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Εφόσον διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι την απογευματινή επίσκεψη στο ιατρείο, στην τιμή που θα καθορίσει κάθε γιατρός.

Πάντως, παρότι θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Στη Βουλή το θέμα

Πρόσκληση σε διάλογο προς όλα τα κόμματα αλλά και προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την δημιουργία μιας δημόσιας ενιαίας πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση στις παροχές απεύθυνε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εξαιρέσει κανένα από την τήρηση της νομοθεσίας τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πολίτες δύο κατηγοριών.

"Τέτοια συμφωνία δεν μπορούμε να κάνουμε με κανένα. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Για όποιον έχει διάθεση να έρθει να κάνει διάλογο ή αντίλογο είμαι πρόθυμος, η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα που ανέφερε ότι το κόμμα της θα κάνει αντίλογο με την κυβέρνηση αλλά δεν της έχει καμία εμπιστοσύνη.

"Έτσι όπως πάμε θα περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Αυτή είναι για εμάς η ανηθικότητα", τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Μας κάνετε κρατήσεις, εμείς τα θέλουμε επιστροφή σε δωρεάν παιδεία, υγεία. Μπορεί να λέτε ότι θα ξανακτίσετε από την αρχή την πρωτοβάθμια υγεία αλλά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική σας για αυτό θα κάνουμε αντίλογο που θα περιέχει θέσεις. Το λέω για να έχουμε καθαρά χαρτιά".