Όλοι οι άνεμοι της Γης

Και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και απελευθερώθηκαν όλοι οι άνεμοι και ξεχύθηκαν στη Γη...

Και τώρα η NASA μπορεί να μην κατάφερε να τους ξανακλείσει στο σακί αλλά του κατέγραψε όλους και τους αποτύπωσε σε ένα χάρτη.

Χρησιμοποιώντας έναν εξομοιωτή, οι ειδικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας κατέγραψαν πού και πόσο φυσούσε ανά τον πλανήτη σε κάθε δεδομένη στιγμή.

"Η ιδέα είναι να δώσουμε μια υψηλής ανάλυσης εκδοχή του πώς φαίνεται η ατμόσφαιρα κάθε δεδομένη στιγμή" λέει ο Bill Putnam, ένας από τους δημιουργούς του προγράμματος, στο Popular Science.

Τα λευκά ρεύματα που φαίνονται είναι οι επιφανειακοί άνεμοι, αυτοί που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε στο έδαφος. Οι λευκοί κύκλοι είναι οι κυκλώνες που σχηματίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου ενώ οι χρωματιστές λωρίδες είναι οι άνεμοι που σχηματίζονται στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, πάνω από τα 10.000 μέτρα. Το κόκκινο χρώμα δείχνει ποιοι άνεμοι είναι ισχυροί, με ταχύτητες πάνω από 175 μέτρα/δευτερόλεπτο.

Οι δορυφόροι της NASA όμως δεν καταγράφουν μόνον τους ανέμους αλλά και άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα και όχι μόνον. Μπείτε εδώ για να δείτε και άλλα δεδομένα για τον πλανήτη μας όπως: η θερμοκρασία, η μετακίνηση μαζών σκόνης, το διοξείδιο του άνθρακα, η αλατότητα των θαλασσών και πολλά άλλα σε διάφορα μέρη του κόσμου.