Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ιστορικών για την προέλευση των bagels, τα ψωμάκια με την τρύπα στη μέση που σήμερα, μαζί με τα χοτ-ντογκ, είναι σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται ωστόσο για στρογγυλά ψωμάκια εβραϊκής καταγωγής, που πρώτα βράζονται για λίγο πριν ψηθούν στον φούρνο.
Υπάρχουν πολλές ετυμολογικές εξηγήσεις για την λεξη bagel (μπέιγκελ). Η πιο διαδεδομένη προέρχεται από την γερμανοεβραϊκή διάλεκτο Γίντις. Οι Εβραίοι Ασκενάζι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τα αποκαλούσαν beygel, από τις λέξεις bouc ή boug, που σημαίνουν δαχτυλίδι η βραχιόλι.
Μια άλλη πιθανή προέλευση είναι από τη γερμανική λέξη Bügel, που σημαίνει ένα στρογγυλό για ένα καρβέλι ψωμί.
Ωστόσο, μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι τα ψωμάκια τα πρωτοέφτιαξε ένας Βιεννέζος αρτοποιός για να τιμήσει τη νίκη του βασιλιά της Πολωνίας Jan III Sobieski επί των Τούρκων, το 1683.
Ορισμένοι πολιτισμοί θεωρούν ότι το κυκλικό σχήμα του μικρού ψωμιού συμβολίζει το αέναο και συνεχή κύκλο ζωής και την καλή τύχη.
Όπως και σχεδόν με όλα τα προϊόντα, τα μπέιγκελ έφτασαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα, με την Μεγάλη Μετανάστευση των αποικιοκρατών από την Ευρώπη στην αμερικανικό έδαφος, πριν ακόμα την ίδρυση των ΗΠΑ.
Η τέχνη της παρασκευής αυτού του εβραϊκού ψωμιού κρατιόταν ως επτασφράγιστο μυστικό και περνούσε αποκλειστικά από πατέρα σε γιο, όπως όριζε το Διεθνές Σωματείο Αρτοποιών Beigel, που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1907 και πλέον έχει διαλυθεί.
Το 1927, ο πολωνικής καταγωγής φούρναρης Χάρυ Λέντερ ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο bagel έξω από τη Νέα Υόρκη και έκτοτε το μικρό στρογγυλό ψωμάκι με την τρύπα άρχισε να κατακτά αργά αλλά σταθερά τον κόσμο.