Το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά έκρινε ένοχους τους δύο από τους τρεις λιμενικούς, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη μετά από καταγγελίες μεταναστών από το Μαρόκο, το 2007 στη Χίο, ότι υπέστησαν από εκείνους βασανιστήρια και κακοποίηση.
Οι καταγγελίες, προ εξαετίας, είχαν γίνει από τους δύο Μαροκινούς στο Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.
Πάντως, ο ένας εκ των λιμενικών αθωώθηκε με πλήρη ομόφωνη απόφαση των δικαστών. Στους υπόλοιπους δύο, η τύχη των οποίων θα κριθεί στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο επιβλήθηκαν ποινές 3 και 6 ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά.
Στους δύο κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι, επιβλήθηκαν ακόμη ποινές αποστέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Για το θέμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, είχε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση το 2007.
Σε όλη τη διαδικασία που ακολούθησε, οι λιμενικοί αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο - καθώς ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία - στην κατάθεσή του επανέλαβε ότι οι λιμενικοί του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμονής, καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της "εικονικής εκτέλεσης".
Σε ανακοίνωση της η Ομάδα Δικηγόρων για Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σημειώνει πως οι λιμενικοί κατηγορούνταν "για βασανιστήρια μέσω των μεθόδων του αποκλεισμού της αναπνοής έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας (υγρό και στεγνό υποβρύχιο) και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος ενός πρόσφυγα, αμέσως μετά την είσοδό του στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά ομάδας προσφύγων στο λιμάνι της Χίου".
Το περιστατικό έχει καταγραφεί στην έκθεση της Ομάδας και της οργάνωσης Proasyl "Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά θα πρέπει να ειπωθεί - Η κατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου και οι πρακτικές του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος", η οποία -έκθεση- είχε δημοσιοποιηθεί το 2007.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα δώσει ένα μήνυμα αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών για τις οποίες δυστυχώς έχουν κατηγορηθεί μέλη του Λιμενικού Σώματος, ενός σώματος ασφαλείας με στρατιωτική δομή, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια".
Αναφέρεται ακόμη: "Ελπίζουμε ότι η ως άνω καταδίκη θα αποτελέσει παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη, καθώς πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, έχουν καταγραφεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, που όμως βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων".