Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους από τα 17 χρόνια σήμερα στα 50 έτη με μέσο επιτόκιο 2,5% αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Mega.
Αν και δήλωσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος από την Eurostat τον Απρίλιο, ο ίδιος περιέγραψε ένα σενάριο που δεν περιλαμβάνει κούρεμα ομολόγων, αλλά επέκταση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα, η Κυβέρνηση προτείνει τη λύση της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF (144,6 δισ. ευρώ), με την έκδοση νέων ομολόγων από τον ESM με σταθερή απόδοση και ημερομηνία αποπληρωμής τους το 2063. Τα ομόλογα αυτά θα αντικαταστήσουν τα παλαιά. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η λύση αυτή θα οδηγούσε σε μία αποκλιμάκωση του χρέους από 178% του ΑΕΠ το 2013 σε 115% περίπου το 2020 και 87% περίπου το 2025.
Το πλέον σημαντικό, βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, είναι ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους μας θα μειώνονταν κατά 2-3 δισ. ευρώ ετησίως μεταξύ του 2014 και 2023 και στη συνέχεια κατά 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι τόκοι θα μειώνονταν από 2 με 6 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025. Έτσι, 4 με 9 δισ. ευρώ ετησίως θα ήταν δυνατόν να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά έργα ή αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος (δημοσιονομικά κενά).
Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε χθες ότι η ελληνική πλευρά αντιτάσσεται στην θέση των Ευρωπαίων ότι πρέπει να υπάρξουν λύσεις για το ελληνικό χρέος μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή τον Ιούνιο, κάτι που δείχνει πως η λύση της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF είναι ήδη στο τραπέζι.