Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου εισάγεται στη Βουλή και ψηφίζεται στις 22 Ιανουαρίου
Σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2020 τέθηκε ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση και ο οποίος προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο opengov.gr από το υπουργείο Εσωτερικών. Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Ιανουαρίου 2020.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο του εκλογικού νόμου, επιμένοντας στην ανάδειξη «των στοιχείων της αναλογικότητας, της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροποποίηση της παραγράφου 2β του άρθρου 99 του Π.Δ. 26/2012:
«Εφόσον το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων, 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 3. Ο αριθμός των 280 εδρών μειώνεται κατά μια έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις 30 έδρες για κάθε 0,5% πλέον του 25% που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων». Δηλαδή το κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό 40%, θα πάρει μπόνους 30 έδρες.
Σύμφωνα με την τροποποίηση της παραγράφου 4α του άρθρου 99 του Π.Δ. 26/2012:
«Στο αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, οι υπόλοιπες 20 έδρες και μέχρι της συμπλήρωσης του αριθμού των 300 εδρών, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 4 έως 8 του άρθρου 100».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το μπόνους των 50 εδρών μπορεί να πάρει και συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Δηλαδή, το ποσοστό του συνασπισμού κομμάτων διαιρείται με τον αριθμό των κομμάτων που τον απαρτίζουν και αν ο μέσος όρος είναι μικρότερος του ποσοσού του πρώτου αυτοτελούς κόμματος, τότε το μπόνους το παίρνει το τελευταίο.