Επικίνδυνα για ψυχικές διαταραχές τα στεροειδή στα πρόωρα βρέφη

Τα στεροειδή που χορηγούνται συχνά στις έγκυες με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, για να ενισχύσουν τον αναπνευστικό σύστημα του βρέφους, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στα μωρά αργότερα στην ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One. 

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Oulu της Φινλανδίας, διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα αυτά ενισχύουν την ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αυξάνοντας το κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου διάσπασης προσοχής στα μωρά σε ηλικία 8 ετών. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν 37 πρόωρα παιδιά των οποίων η μητέρα έπαιρνε ενέσιμα στεροειδή με 185 πρόωρα παιδιά, με το ίδιο βάρος και την ηλικία κύησης, των οποίων όμως η μητέρα δεν έχει λάβει ποτέ τέτοια φάρμακα. 

Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όπου διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που η μητέρα τους είχε λάβει στεροειδή εμφάνιζαν με μεγαλύτερη συχνότητα το σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής. 

"Υπάρχει μια αύξηση του κινδύνου, αλλά τα περισσότερα παιδιά δεν επηρεάζονται. Αυτά τα φάρμακα είναι πραγματικά σημαντικά και σωτήρια και τα ευρήματα της μελέτης δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την κλινική πρακτική και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς ", τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Βιβέτ Γκλόβερ.