Στις 22 Γενάρη η σύνοδος για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία

Για τις 22 Ιανουαρίου του 2014 ορίστηκε τελικά- μετά από 6 μήνες διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών συναντήσεων- η "Γενεύη 2", η κρίσιμη συνάντηση του ΟΗΕ, με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία.

Σκοπός της συνόδου είναι η συμφωνία για την δημιουργία μια προσωρινής – μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας στην Συρία, που θα έχει όμως τον πλήρη έλεγχο του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας. 

Σύμφωνα με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν μαζί στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της πολύπαθης Συρίας.  

Παρά την ελπίδα- που πεθαίνει πάντα τελευταία- πολλοί αναλυτές είναι σκεπτικοί σχετικά με το αποτέλεσμα της "Γενεύης 2". 

Η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι αντάρτες της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης είναι η αποκαθήλωση του Άσαντ, μετά από 13 χρόνια στην προεδρία της χώρας. 

Ωστόσο, η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί μια τέτοια πρόταση, οπότε το αποτέλεσμα της συνόδου φαίνεται αρνητικό εκ των προτέρων. 

Επιπλέον, μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι οι διαπραγματευτές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς υπάρχουν διαφωνίες (εσωτερικές και εξωτερικές) για το ποιος πρέπει να εκπροσωπήσει τόσο την αντιπολίτευση όσο και την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.