Επανέρχεται δια νόμου στο Αφγανιστάν ο “θάνατος δια λιθοβολισμού”

Ο θάνατος δια λιθοβολισμού για τους καταδικασθέντες μοιχούς περιλαμβάνεται στην αφγανική νομοθεσία, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος , σε μια τελευταία ένδειξη ότι οι φανατικοί και απάνθρωποι νόμοι της Σαρία και των Ταλιμπάν - που "εκδιώχθηκαν" το 2001 - αρχίζουν να κερδίσουν σταθερά έδαφος στη χώρα.

"Εργαζόμαστε για το σχέδιο επιβολής του ποινικού κώδικα της σαρία, όπου η ποινή για τη μοιχεία, αν υπάρχουν τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες, είναι ο λιθοβολισμός," δήλωσε ο Ροχούλα Κουαριζάντα, Qarizada, μέλος της ισλαμικής επιτροπή του νόμου της σαρία του υπουργείου Δικαιοσύνηςκαι επικεφαλής του Ανεξάρτητου Δικηγορικού Συλλόγου του Αφγανιστάν.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η πρόταση προβλέπει πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου, αν είναι και οι δύο παντρεμένοι.

Αν "αυτός ή αυτή που διαπράττει μοιχεία είναι ανύπανδρος", η ποινή πρέπει να είναι "100 χτυπήματα με μαστίγιο", σύμφωνα με την πρόταση.

Επίσης προτείνεται οι ποινές να εκτελούνται δημοσίως, κάτι που παραπέμπει στην πολιτική των ταλιμπάν να τιμωρούν τους κατηγορούμενους εκτελώντας τους ή λιθοβολώντας τους μέχρι θανάτου σε δημόσιους χώρους.

Στις επαρχίες του Αφγανιστάν, τα εγκλήματα τιμής συνέβαιναν ακόμα και όταν οι περιοχές ήταν υπό τον έλεγχο της Δύσης. Ο θάνατος δια λιθοβολισμού είναι κάτι σαν "άγραφος νόμος" για τους σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους και οι δολοφονίες ανθρώπων για ηθικούς λόγους μένουν ατιμώρητες.  

Ήδη, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σήμερα επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, ένα νεαρό ζευγάρι εκτελέστηκε κατηγορούμενο για την εξωσυζυγική του σχέση στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το ζευγάρι κλέφτηκε, αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε από δικαστήριο φυλής στην περιοχή Νταντ-ε-Γκόρι της επαρχίας Μπαγκλάν.

"Το ζευγάρι πυροβολήθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού χθες το πρωί", δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Αχμεντ Τζαβίντ Μπασαράτ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε όλους τους διεθνείς δωρητές να αναστείλουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης αν υιοθετηθεί ο νόμος, λέγοντας ότι "είναι απολύτως σοκαριστικό 12 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η κυβέρνηση Καρζάι να εξετάζει την επαναφορά του λιθοβολισμού ως τιμωρίας".