Ψηφιακό γλειφιτζούρι, με προσομείωση γεύσεων!

Έρχεται το γλειφιτζούρι που δε θα έχει καμία γεύση, αλλά και όλες τις γεύσεις μαζί!

Αν σας φαίνεται αλλόκοτο, η τεχνολογία έχει την απάντηση και είναι ψηφιακή.

Δεν πρόκειται λοιπόν για πραγματικό γλειφιτζούρι, αλλά για ηλεκτρονική συσκευή, η οποία θα τοποθετείται στη γλώσσα και, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, μ' ένα τρικ κυμαινόμενων θερμοκρασιών, το γλειφιτζούρι... ξεγελά τον εγκέφαλο, ο οποίος νομίζει ότι γεύεται κάποια τροφή.

Μ' αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό γλειφιτζούρι για να προσομοιώσουν τη γλυκιά γεύση, χωρίς να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Το ψηφιακό γλειφιτζούρι, το οποίο σχεδιάστηκε για να δίνει την αίσθηση της απόλαυσης διαφορετικών γεύσεων, ανέπτυξαν επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον ερευνητή, Ιμέσα Ρανασίνγκε.

Σύμφωνα με το ABC News, η συσκευή μπορεί να προσομοιώσει και τις τέσσερις βασικές γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό.
 
"Ανακαλύψαμε πως η μη επεμβατική ηλεκτρική και θερμική διέγερση του άκρου της γλώσσας παράγει επιτυχώς την αίσθηση των πρωταρχικών γεύσεων. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες των ηλεκτρικών ρευμάτων (εύρος, συχνότητα, πόλωση) για να προκαλέσει διαφορετικές διεγέρσεις", επισημαίνει ο καθηγητής Ρανανγκίσε.
 
Το ψηφιακό γλειφιτζούρι θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη διαφήμιση, αλλά και στην ιατρική. Στο μέλλον, οι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό γλειφιτζούρι για να προσομοιώσουν τη γλυκιά γεύση, χωρίς να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Επιπλέον, το ψηφιακό γλειφιτζούρι θα μπορούσε να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς να βελτιώσουν και να ανακτήσουν τη γεύση τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.