Βίαιες διαδηλώσεις στην Ουκρανία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο, διαμαρτυρόμενοι για την κίνηση της κυβέρνησης να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, υπό την πίεση και της Ρωσίας, με αφορμή την πρόσφατη άρνηση της βουλής να μην επιτρέψει τη νοσηλεία της Τιμοσένκο στο εξωτερικό. 

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη διαδήλωση, υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό γύρω από κυβερνητικά κτίρια . Ένταση επικράτησε και όταν ομάδα διαδηλωτών συνεπλάκη με στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος καθώς, την ίδια ώρα , σε κοντινή πλατεία γινόταν συγκέντρωση υποστηρικτών της κυβέρνησης.  

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και την περασμένη Παρασκευή, μια ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή της στη Ρωσία.

Η Ουκρανία αποφάσισε να αναστείλει τις προετοιμασίες για την συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση - που επρόκειτο να υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Συνεργασίας στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου- την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να σπάσει τους δεσμούς με τη Μόσχα. 

Η Ρωσία προσπαθεί να φέρει το Κίεβο στη δική της τελωνειακή ένωση.