Αν ο Κένεντι δολοφονούνταν στην εποχή των social media

Επιμέλεια: Λήδα Δεληγιάννη (με πληροφορίες και υλικό από USAToday, New York Times, YouTube)

Στις 12.30 το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου του 1963 τρεις σφαίρες χτυπούν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι. Και τότε αλλάζουν όλα. Όχι μόνον για την ιστορία των ΗΠΑ.

Η δολοφονία του Κένεντι άλλαξε τον τρόπο που η τηλεόραση θα μετέδιδε στο εξής τις ειδήσεις. Για πρώτη φορά, η ενημέρωση πήρε την 24ωρη ροή ειδήσεων που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τεχνολογικά μέσα της εποχής επέτρεπαν αρκετά πράγματα. Αν όμως ο Κένεντι σκοτωνόταν σήμερα, στην εποχή του Twitter, του Instagram και των social media;

Ας το φανταστούμε λίγο...

Tweet 11.37 a.m.:

#Kennedy: Ο πρόεδρος Κένεντι και η Πρώτη Κυρία Τζάκι, φτάνουν στο Love Field του Ντάλας συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον και τη σύζυγό του, Λέιντι Μπερντ.

Φωτογραφίες γεμίζουν το Instagram και το Facebook από τα smartphone του ενθουσιασμένου πλήθους που παραβρίσκεται στην εκδήλωση.

Tweet 12.30 p.m.:

Breakingnews! Άγνωστος έριξε τρεις σφαίρες κατά του προέδρου Κένεντι... more details to come!

H είδηση ανατουιτάρεται με ρυθμό ιλιγγιώδη.

Instagram και Facebook: Ερασιτεχνικές φωτογραφίες με μυστικούς πράκτορες να σπεύδουν στη μαύρη κάμπριο λιμουζίνα που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Τζάκι Κένεντι να κλαίει με τα χέρια της ματωμένα. Πανικόβλητος κόσμος τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις.

12.35 pm:

Τα δελτία ειδήσεων διακόπτουν το πρόγραμμά τους!

"Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι. Σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άγνωστος τον πυροβόλησε ενώ βρισκόταν εν κινήσει με την προεδρική λιμουζίνα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό και θα σας ενημερώσουμε...".

12.40 p.m.:

Ανεβαίνει στο YouTube το πρώτο ερασιτεχνικό βίντεο. Μια κακή λήψη από κάμερα κινητού δείχνει κόσμο ενθουσιασμένο, περνά ένα μαύρο αυτοκίνητο. Ακούγεται πυροβολισμός. Ξαφνικά το πλάνο θολώνει και κουνιέται: πλήθος σπεύδει προς το μαύρο αυτοκίνητο. "What the f...?" ακούγεται στο βίντεο.

12.42 p.m.

Ήδη τα hashtags #Dallas, #Presidentshot, #Kennedydead έχουν δημιουργηθεί στο Twitter και το Facebook.

Tweets με Kennedy R.I.P έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται στο Twitter.

12.45 p.m.:

Η αστυνομία του Ντάλας αναρτά στο Twitter μια σύντομη περιγραφή του υπόπτου.

12.50 p.m.

Σύγχυση: οι πληροφορίες ότι ο Κένεντι δεν πέθανε αλλά νοσηλεύεται κατακλύζουν τα social media.

Ξεκινά η πρώτη συζήτηση στο Reddit.

12.55 p.m.:

Μια τοπική εφημερίδα του Ντάλας αναρτά στο Twitter της ότι ο Κένεντι είναι νεκρός.

1 p.m.:

Επίσημο ανακοινωθέν από το λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φ. Κένεντι είναι νεκρός... 

Σε λιγότερο από 12 ώρες, στις 11.26 p.m. η αστυνομία ανακοινώνει ότι ο Lee Harvey Oswald κατηγορείται επίσημα για τη δολοφονία του εκλιπόντος προέδρου των ΗΠΑ.

Μέσα από τηλεοπτικό διάγγελμα, το οποίο μεταδίδεται φράση-φράση στο Twitter του Λευκού Οίκου, ο εκτελών χρέη προέδρου, Λίντον Τζόνσον, ευχαριστεί τις μυστικές υπηρεσίες αλλά και τους χρήστες των social media που με τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες τους οδήγησαν στη σύλληψη του Oswald. 

Διαρροή στο Twitter: Η κάρτα με τα δακτυλικά αποτυπώματα του Oswald

23 Νοεμβρίου 1963: To φέρετρο του Κένεντι

Instragram 25 Νοεμβρίου 1963: Η οικογένεια Κένεντι οδεύει προς τον τόπο ταφής του εκλιπόντος προέδρου, Τζον. 

Διαβάστε ακόμη: Και αν δεν σκοτωνόταν ο Τζον Κένεντι;