Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο στην Αίγυπτο

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο ενός φοιτητή σε βίαια επεισόδια στο κέντρο του Καΐρου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέτρεψε στην αστυνομία να εισέρχεται στους χώρους των πανεπιστημίων χωρίς άδεια από τις αρχές, με στόχο να εμποδίζει διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η στρατιωτική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην αστυνομία να εισέρχεται στους χώρους του πανεπιστημίου σε περίπτωση "απειλών" και σε περίπτωση διαδηλώσεων, "που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον τραυματισμό φοιτητών".

Πριν την απόφαση αυτή, η αστυνομία έπρεπε να ζητήσει άδεια από το γενικό εισαγγελέα ή τον πρύτανη του πανεπιστημίου, προτού εισέλθει στους χώρους του ή στις φοιτητικές εστίες σε περίπτωση επεισοδίων.

Στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, ένας φοιτητής σκοτώθηκε στις εστίες του πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ, στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, από σφαίρες στο στήθος και στο λαιμό, στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Μόρσι και της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Για τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου, που σκοτώνονται ή συλλαμβάνονται στο δρόμο, τα πανεπιστήμια έχουν γίνει το τελευταίο προπύργιο των κινητοποιήσεών τους.

Περισσότεροι από 1.000 οπαδοί του Μόρσι έχουν σκοτωθεί από το στρατό και την αστυνομία από τις 14 Αυγούστου και περισσότερα από 2.000 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο ανατραπείς πρόεδρος, έχουν συλληφθεί.