Η ανεπίσημη δήλωσή του περί... σκι είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Όμως σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, αναφέρει πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα, προτρέποντας την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα “ειδικά συμφέροντα”.
Όπως επισημαίνει ο Βίζερ, οι επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι καλές, όμως χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών στους τομείς όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. “Όπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση. Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα και γι’ αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά”, σημειώνει.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεχείς αναβολές στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, απαντά: “Ήδη έχουμε αργοπορήσει με την τρέχουσα αξιολόγηση και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο το καλύτερο. Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης: τη στιγμή που άλλες χώρες της ευρωζώνης εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι μπορεί να μπει σε μια παρόμοια θέση και όχι ότι αυτό θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η Ιρλανδία δημιούργησε ένα πρότυπο”.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το αν η χώρα μας θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά το τέλος του προγράμματος, τονίζει: “Αυτό θα το κρίνει η Ελλάδα, σε πρώτη φάση, εάν πιστεύει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Πάντως, το Eurogroup, έχει επιβεβαιώσει κατά το παρελθόν ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα”.