Σε κατώτατο μισθό για όλους αναγκάστηκε να συμφωνήσει η Μέρκελ

Στη θέσπιση γενικού κατώτατου μισθού σε όλη τη Γερμανία συμφώνησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για μια υποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου σε ένα αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κι έρχεται μετά από διαπραγμάτευση ενός και πλέον μήνα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

"Θα αποφασίσουμε πράγματα που, στο πρόγραμμά μου, δεν θεωρώ ορθά, μεταξύ των οποίων ένα γενικό κατώτατο μισθό", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο Βερολίνο σε ακροατήριο Γερμανών εργοδοτών.

Τόνισε πάντως ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία από πλευράς των Σοσιαλδημοκρατών αν δεν γίνει αποδεκτό αυτό το μέτρο.

Υπενθύμισε επίσης ότι η επικείμενη κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι «αυτό που ονειρεύονταν» οι ενδιαφερόμενοι, αλλά το αποτέλεσμα της ψήφου των Γερμανών εκλογέων στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα που θέτει το SPD, την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πλουσιότεροι Γερμανοί. Δεν πρόκειται επίσης να υποχωρήσει ούτε στο ζήτημα της προτεραιότητας που δίνεται στην ελάφρυνση του γερμανικού χρέους, ένα "κεντρικό σχέδιο" της γερμανικής κυβέρνησης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Το SPD έχει ζητήσει τη θέσπιση κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.