Είχε παιδικό όνειρο να βρεθεί στον ουρανό και κατάφερε να το ζήσει. Η Valentina Tereshkova το 1963 έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Σήμερα, στα 76 της χρόνια εάν νομίζετε ότι αυτό που θέλει είναι να ζήσει μία ήρεμη ζωή με τα εγγόνια της κάνετε λάθος. Η μεγάλη κυρία της αστροναυτικής εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την αποστολή Mars One, κατά την οποία μέχρι το 2023 θα εγκατασταθούν οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη, οι οποίοι όμως δε θα επιστρέψουν ποτέ.
Η Valentina Vladimirovna "Valya" Tereshkova γεννήθηκε το Μάρτιο του 1937 στο Maslennikovo, ένα χωριό κοντά στο Βόλγα ποταμό, περίπου 280 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Μόσχας. Ο πατέρας της ήταν οδηγός τρακτέρ και η μητέρα της εργαζόταν σε εργοστάσιο βάμβακος. Ο πατέρας της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αφήνοντας τη μητέρα της να μεγαλώσει μόνη της τα τρία τους παιδιά. Η Valentina πήγε σχολείο στα οκτώ της χρόνια, το οποίο όμως εγκατέλειψε στα 16 και συνέχισε την εκπαίδευσή της με μαθήματα δια αλληλογραφίας προκειμένου να εργαστεί και να συνεισφέρει με τη σειρά της στην οικογένεια. Από νεαρή ηλικία άρχισε να ενδιαφέρεται για τον αλεξιπτωτισμό για αυτό κι έγινε μέλος του Yaroslavl Air Sports Club. Μετά την αποστολή του Yuri Gagarin στο διάστημα το 1961, η Tereshkova εντάχθηκε εθελοντικά στο σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα με επικεφαλής το Sergei Korolyov, ο οποίος αργότερα της έβγαλε το παρατσούκλι "μικρός γλάρος". Μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες ξεκίνησε την εκπαίδευσή της επί 18 μήνες, η οποία περιελάμβανε πτήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ απομονώσεως κ.α. Από τις πέντε η Tereshkova επιλέχθηκε να μπει στο Vostok 6 και να ταξιδέψει στο διάστημα. Ο κοσμοναύτης Valeriy Bykovsky ξεκίνησε με το Vostok 5 στις 14 Ιουνίου του 1963 και δύο ημέρες μετά ξεκίνησε το ταξίδι της η Tereshkova. Τα δύο διαστημόπλοια με διαφορετικές τροχιές το καθένα προσέγγισαν το ένα το άλλο σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων.
Η Tereshkova πέρασε περισσότερες από 70 ώρες στο διάστημα και πραγματοποίησε 48 περιφορές γύρω από τη γη. Ο κόσμος τότε την είδε να χαμογελάει, να χαιρετάει χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι θα κινδύνευε η ζωή της. Ένα λάθος στο σύστημα αυτόματης πλοήγησης του σκάφους, το οδηγούσε μακριά από τη γη και λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή, ωστόσο επενέβησαν οι σοβιετικοί επιστήμονες και το Vostok 6 τελικά προσγειώθηκε με ασφάλεια στην περιοχή Altay, κοντά στα σημερινά σύνορα του Καζακστάν με τη Μογγολία, με τη Tereshkova να έχει μόνο μια μελανιά στο πρόσωπό της.
Η Tereshkova μετά το ταξίδι της πήρε διδακτορικό στη μηχανική και επιλέχθηκε για αρκετά πολιτικά αξιώματα, ενώ τιμήθηκε με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, του Τάγματος του Lenin και το Χρυσό Μετάλλιο της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1963 παντρεύτηκε τον κοσμοναύτη Andriyan Nikolayev και απέκτησαν μία κόρη την Elena, η οποία έγινε γιατρός και είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε από γονείς που είχαν βρεθεί στο διάστημα. Το ζευγάρι χώρισε το 1980 και η Tereshkova δύο χρόνια μετά παντρεύτηκε το χειρουργό Yuliy Shaposhnikov.