Ραντεβού για τις αρχές Δεκεμβρίου έδωσε η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από την Αθήνα, και η επιστροφή τους αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να επέλθει η συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα δε θα είναι παρούσα στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Κατά τη σημερινή συνάντηση δεν επετεύχθη τελικά συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν για σύγκλιση απόψεων, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη σύντομη μεσημεριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας ανέφερε ότι οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας για το σύνoλο των θεμάτων, που απασχολούν τις συζητήσεις με την τρόικα έως την 9η Δεκεμβρίου είναι 60%-40%. “Γι' αυτό δουλεύουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αρκετά σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο "ξαφνικού θανάτου" στο Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας, στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για το λουκέτο στην ΕΡΤ, ενώ αρκετοί συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων θα απομακρυνθούν μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους.
Εξάλλου, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και θα έχει την ευκαιρία, όπως τονίζουν επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, να παραθέσει όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη πρόοδο της χώρας - με κυριότερο μέγεθος και επιχείρημα αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθάρισε πως "δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άνγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα”.
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται"
Σε διευκρινιστική του ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής: "Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, όσα ακούγονται απόψε περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας με το Υπουργείο Οικονομικών, ιδίως δε για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά".
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2014 κυβέρνηση και τρόικα χωρίζουν περίπου 400-600 εκατ. ευρώ. Η τρόικα δέχεται παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας ύψους 600 εκατ. ευρώ, αλλά απορρίπτει ότι η επιστροφή της Ελλάδος στην ανάπτυξη θα εισφέρει 700 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα και υπολογίζει το ποσό αυτό στα 120 εκατ. ευρώ. Ακόμη, δέχεται 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έναντι 380 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η ελληνική πλευρά.