Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι στην κηδεία του Γλ. Κληρίδη

Με τιμητικές βολές από άνδρες των Δυνάμεων Καταδρομών και τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς να παιανίζει τον εθνικό ύμνο, η κυπριακή γη δέχτηκε στα σπλάχνα της τον πρώην Πρόεδρο (1993-2003) της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος για σχεδόν 60 χρόνια υπηρέτησε την πατρίδα του.

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν, ανάμεσα σε άλλους, στο κοιμητήριο τον Γλαύκο Κληρίδη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η η κόρη τού εκλιπόντος Καίτη Κληρίδη, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Παντελής Κούρος, ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η σορός του Γλαύκου Κληρίδη έφθασε στον ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου ψάλθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου η εξόδιος ακολουθία, πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Η σορός ήταν καλυμμένη με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας και πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε κατά την 60χρονη πολιτική του διαδρομή.

Με την άφιξη της σορού στον ναό ο κόσμος άρχισε να τη ραίνει με άνθη, να αναφωνεί "Αθάνατος" και «Άξιος ηγέτης», και να χειροκροτεί παρατεταμένα.

Στην κηδεία παρέστησαν ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγο του Όγια, ο γγ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Ασίμ Ακανσόι, ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ, και ο Ραούφ Ντενκτάς, εγγονός του ιστορικού Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Από το εξωτερικό, το "παρών" έδωσαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ούζι Λάνταου, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο πολιτικός της ορθολογικής σκέψης και του ρεαλισμού και σεμνός άνθρωπος, αναπαύεται δίπλα στη σύντροφο της ζωής του, Λίλα, στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Φωτογραφίες από www.philenews.com .