Οι Ελβετοί ζητούν πλαφόν στις αποδοχές των golden boys

Να σταματήσει η επιχειρηματική απληστία και να ανακοπεί η διαρκώς αυξανόμενη τάση της εισοδηματικής ανισότητας παγκοσμίως, μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου κερδών, αναζητούν αρκετοί Ελβετοί πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Νοεμβρίου, οι Ελβετοί θα κληθούν να αποφασίσουν, μέσω δημοψηφίσματος, ώστε να επιβληθεί πλαφόν στους μισθούς των ανώτατων στελεχών, τα κέρδη των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από 12 φορές του κατώτατου μισθού της χώρας.

Αποτελεί έκπληξη ότι η πρόταση του κανόνα 1:12 δεν προέρχεται από κάποιο ριζοσπαστικό κίνημα, όπως το "Καταλάβατε τη Γουόλ Στρητ", αλλά από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από αρκετά πολιτικά κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό και των Πρασίνων, που υποστηρίζουν ότι οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών (CEO) έχουν βγει εκτός ελέγχου και χρειάζεται ρύθμιση για επαναφορά στην τάξη.

Το 1984, η αναλογία ανάμεσα στις αμοιβές των ανώτατων στελεχών και του κατώτατου μισθού ήταν 1:6, ενώ σήμερα είναι 1:43. Και αυτός είναι απλά ο μέσος όρος. Υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, όπου το "χάσμα" είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως στις περιπτώσεις των Brady Dougan και Andrea Orcel, CEO της Credit Suisse και επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της UBS, αντίστοιχα, οι οποίοι κερδίζουν 100 φορές περισσότερα σε σχέση με τα κατώτερα στελέχη των τραπεζών.      

Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι είναι διχασμένη επί της συγκεκριμένης πρότασης, με το αρχικό ποσοστό, τόσο εκείνων που είναι υπέρ όσο και κατά, να κυμαίνεται στο 44%. Οι ελβετικές επιχειρήσεις, μέσω μίας μεγάλης καμπάνιας, υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι καταστροφικό για την ελβετική οικονομία, προειδοποιώντας ότι θα πυροδοτήσει τη φυγή πολλών επιχειρήσεων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόταση πιθανότατα θα απορριφθεί, καθώς το 50% τάσσεται κατά. Ακόμη και έτσι όμως, "το σημαντικότερο πράγμα είναι ότι το αποτέλεσμα μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς επιχειρήσεις και κυβέρνηση", υπογραμμίζει η Kristina Schupbach, ηγετικό στέλεχος της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών.

Μένει να δούμε, εάν αυτή η προσπάθεια θα βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία των απολαβών των ανώτατων στελεχών. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, φέρνει τις επιχειρήσεις σε θέση άμυνας, καθώς πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τα τεράστια πακέτα που δίνουν στα στελέχη τους.