Ερντογάν: Δεν θα μπορούσαμε ούτε παραγάδι να ρίξουμε στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Δεν θα μπορούσαμε ούτε παραγάδι να ρίξουμε στη Μεσόγειο

«Ό,τι και να κάνετε εμείς τις υπογραφές τις ρίξαμε, αυτή τη δουλειά την τελειώσαμε»

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στη Μεσόγειο ως προς το θέμα του τουρκολυβικού μνημονίου.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), στην Τρίπολη, ζήτησε επισήμως από την Τουρκία στρατιωτική υποστήριξη από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», δήλωσε αξιωματούχος της Τρίπολης την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, κατά το δίκτυο Al Arabiya, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε συστήματα αεράμυνας από την Τουρκία.

Επίσης ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα τόνισε ότι η  Τρίπολη «θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον της ζητηθεί ενώ αναφέρθηκε και στις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται το η ιστοσελίδα philenews.com για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στόχος τους δεν ήταν να σφετεριστούν τα δικαιώματα κανενός αλλά αντίθετα να εμποδίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας.

«Επειδή εάν εμείς δεν κάναμε αυτό το βήμα, σχεδιαζόταν ένα παιχνίδι που θα φυλάκιζε την Τουρκία στην Μεσόγειο μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς ασφαλώς δεν θα μέναμε απαθείς θεατές σε αυτά τα παιχνίδια που θα μας έφερναν σε κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ρίξουμε καν παραγάδι στη θάλασσα», επεσήμανε.

«Επιπλέον το βήμα που κάναμε είναι πλήρως συμβατό με το διεθνές δίκαιο και με άλλες παρόμοιες εφαρμογές σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη βάση του μνημονίου ασφάλειας και στρατιωτική συνεργασίας, πρώτα ο Αλλάχ μόλις ανοίξει η βουλή, η πρώτη δουλειά θα είναι να υποβάλουμε υπόμνημα για την αποστολή στρατού. Και με την έγκριση της βουλής μας θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», πρόσθεσε.

Για σχέσεις με Λιβύη

Για τη Λιβύη ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι κάθε εξέλιξη που υπάρχει εκεί ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία. Ανέφερε πως ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1911 είχε οργανώσει του Λίβυους και πολέμησαν μαζί εναντίον των κατοχικών δυνάμεων στη Λιβύη και μάλιστα εκεί στις μάχες ο Ατατούρκ τραυματίστηκε και έφερε το σημάδι του τραύματος σε όλη του τη ζωή. «Αυτό το ήξερες κ. Κεμάλ (Κιλιτσντάργολου);» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, επικρίνοντας και πάλι την αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο θέμα της Λιβύης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε για τον νυν Πρωθυπουργό της Λιβύης (Σαράτς) ότι έχει ακόμη και συγγενείς στην Τουρκία.  Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι πολυδιάστατες και πως οι διαδικασίες για τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είχαν ξεκινήσει από το 2012 επί Καντάφι αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν ενόσω ήταν εν ζωή. «Τώρα βρήκαν το πεδίο άδειο και βλέπετε ότι ορμούν και χτυπούν. Ό,τι και να κάνετε εμείς τις υπογραφές τις ρίξαμε, αυτή τη δουλειά την τελειώσαμε», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για εμπλοκή Ρωσίας και άλλων

«Οι χώρες που διασφαλίζουν κάθε στήριξη, από πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και μισθοφόρο στρατό στον πραξικοπηματία στρατηγό, εναντιώνονται σε αυτό το βήμα της χώρας μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε η Ρωσία έχει ήδη στείλει δύο χιλιάδες Wagner (μισθοφόρους στρατιώτες) εκεί και το Σουδάν πέντε χιλιάδες, χωρίς να έχουν προσκληθεί από την επίσημη κυβέρνηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση το υπόμνημα στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και θα αποδεχτεί την πρόσκληση για στρατιωτική αποστολή. «Αυτοί βοηθάνε έναν βαρόνο του πολέμου, εμείς αποδεχόμαστε την πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης μιας χώρας. Η διαφορά μας είναι αυτή», ανέφερε.