“Μπαρούτι” μυρίζουν δύο από τους πιο νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας, η Παιδεία και η Υγεία, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και την ένταση να αυξάνεται επικίνδυνα, όσο προχωρούν οι ημέρες δίχως να έχει βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Στο μέτωπο της Παιδείας, στη δικαιοσύνη προσφεύγει το υπουργείο διά του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλο την Τρίτη προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να αρχίσουν τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια.
Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι αν εμποδιστεί μαθητής και καθηγητής να εισέλθουν στα Ιδρύματα, τότε το λόγο έχει η Αστυνομία. Η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για ενδέκατη εβδομάδα, με δύο ακόμη 48ωρες απεργίες, πυροδότησε την παραίτηση σύσσωμης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση.
Βέβαια, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων έχουν απευθύνει κάλεσμα σε περιφρούρηση της απεργίας τους, μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, για ενδέκατη εβδομάδα και την προαναγγελία του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για εκ νέου προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου κρατώντας πανό στο οποίο γράφουν: "Απεργούμε ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση των ΑΕΙ- ΤΕΙ".
Σύμφωνα με τους ίδιους, στα ιδρύματα όπου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιφρούρηση, όπως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, υπάρχει κατάληψη από φοιτητές.
Σε ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος αναφέρει:
"Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).
• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.
• Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.
• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του".
Παράλληλα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητά αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντας σε αυτόν τις ευθύνες για την κατάσταση του Ιδρύματος, που δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.
"Ισχυρίστηκαν σε βάρος μου αναληθείς ισχυρισμούς... πρoσέβαλαν βαρύτατα τηv πρoσωπική και επαγγελματική μoυ αξιoπρέπεια και εvτιμότητα και τηv επάρκεια πρoς άσκηση τωv υπηρεσιακώv μoυ καθηκόvτωv και συvακόλoυθα τηv πρoσωπικότητά μoυ, καθ' όσov με εvεφάvισαν ως πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θ. Πελεγρίνης στο κείμενο της αγωγής.
"Απαράδεκτη απόφαση"
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις της Δευτέρας, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων και επιτέθηκε και κατά της Συγκλήτου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη την Τρίτη 19 Νοεμβριου και κάλεσε καθηγητές και μαθητές να προσέλθουν κανονικά στα μαθήματά τους.
Η ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου:
"Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη.
Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια.
Το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους καθηγητές και τους φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι.
Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους".
Απεργία στον ΕΟΠΥΥ
Στο χώρο της Υγείας, η κόντρα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, δείχνει να γιγαντώνεται, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι προκήρυξαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα, καθώς και για ενδεχόμενες απολύσεις.
Για τις ημέρες αυτές και όσο διαρκεί η απεργιακή κινητοποίηση, τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει διαμηνύσει πως οι γιατροί, των οποίων οι ειδικότητες θα καταργηθούν από την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα τεθούν σε κινητικότητα - διαθεσιμότητα και στη συνεχεία θα αξιολογηθούν.