Το τελευταίο διάστημα είσαστε ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του παιδιού σας καθώς όταν δεν του κάνετε τα χατίρια θυμώνει κι έχει έντονα ξεσπάσματα. Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, όπως όμως επισημαίνει η κυρία Καππάτου είναι σημαντικό να δείχνουμε με τη συμπεριφορά μας στο παιδί ότι διαθέτουμε αυτοέλεγχο. Οι γονείς που κατορθώνουν να χαλιναγωγούν την επιθετικότητά τους και δίνουν στο παιδί να καταλάβει ότι είναι θυμωμένοι χωρίς να παρασύρονται, προσφέρουν σε αυτό ένα άριστο πρότυπο προς μίμηση.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορείτε ακόμα και να σωπάσετε μπροστά στο θυμό του παιδιού σας και να του περάσετε τα μηνύματά σας με έμμεσους τρόπους, όπως με το βλέμμα ή το ύφος σας.
Κοιτάξτε το και πείτε του για παράδειγμα "βλέπω ότι είσαι θυμωμένο και σε καταλαβαίνω". Το παιδί έτσι αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και αυτό το αρνητικό συναίσθημα είναι κάτι το φυσικό. Εάν αντίθετα ο θυμός του σας προκαλεί έντονη αντίδραση, τότε το παιδί θα νιώσει ότι πρόκειται για κακό συναίσθημα, με αποτέλεσμα να το κρύβει με κίνδυνο τα καταπιεσμένα συναισθήματα να εκφραστούν με άλλους τρόπους, παθολογικούς.
Είναι σημαντικό να αποδέχεται το θυμό του ως κάτι φυσιολογικό και να τον εκφράζει, χωρίς το φόβο ότι θα χάσει την αγάπη και τη φιλία όλων.
Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ανάγκη του παιδιού να δείξει ότι έχει θυμώσει από το να παρασυρθεί σε πράξεις εχθρότητας και βίας.
Διαβάστε επίσης:
To παιδί μου έχει βίαιη συμπεριφορά