Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
Υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που με τις πράξεις τους δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ικανό να βάλει φρένο στα όνειρά τους, τίποτα δε μπορεί να τους φοβίσει…Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η απειλή της ανεργίας…Καθημερινά παλεύουν για να κάνουν πραγματικότητα όλα όσα έχουν ονειρευτεί...Μία από αυτούς είναι και η 29χρονη Δρ Μαρία Ριαλά από την Κύπρο. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέκτησε το Βραβείο νέου ερευνητή, κατά τη διάρκεια του σημαντικότερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οργανικής Χημείας ″18th European Symposium on Organic Chemistry″."Πρέπει να πατήσουμε γερά στα πόδια μας κι όχι να βουλιάξουμε παθητικά στη μιζέρια" επισημαίνει μιλώντας στο news.gr.
Τι σημαίνει για εσάς η βράβευσή σας;
Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να αποδεχτώ το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο είχε ως σκοπό την υποστήριξη νέων ερευνητών στον τομέα της Χημείας. Από τις 705 αναρτημένες ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό συνέδριο βραβεύτηκαν οι 8. Αυτό το γεγονός αποτελεί αναγνώριση και επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς και του υψηλού επιπέδου έρευνας που διεξάγεται σε ένα σχετικά καινούριο Πανεπιστήμιο μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Κύπρος.
H διάκριση σας δημιουργεί άγχος για το μέλλον;
Όχι μόνο δε μου δημιουργεί άγχος αλλά, αντίθετα, μου προκαλεί ενθουσιασμό για τις προοπτικές που μπορεί να έχουν αυτές οι λειτουργικές φουλερενικές δομές που συνθέσαμε στο εργαστήριό μας. Τέτοια φουλερενικά παράγωγα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ομορφιά της τρισδιάστατης αρχιτεκτονικής τους καθώς και η συμμετρία στη δομή τους είναι μοναδική στην Οργανική Χημεία και τα καθιστά υποσχόμενα πρόδρομα μόρια για την ελεγχόμενη κατασκευή λειτουργικών υπερμοριακών δομών με καλά καθορισμένη δομή και με πιθανές εφαρμογές στον τομέα της αποθήκευσης αερίων, του μοριακού διαχωρισμού/αναγνώρισης, κ.α.
Μιλήστε μας για το χρονικό της βραβευμένης ερευνητικής σας εργασίας.
Η όλη ιδέα της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας προέκυψε μέσα από μια συζήτηση που ξεκίνησε τυχαία ανάμεσα σε εμένα και τον επιβλέπων καθηγητή μου κατά τη διάρκεια της επιτήρησης της ενδιάμεσης εξέτασης ενός από τα μαθήματα που διδάσκει στο Τμήμα. Σχεδιάζαμε με μανία τα μόρια πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και είχαμε τόσο ενθουσιαστεί με την ιδέα που νομίζω πως πρέπει να ενοχλήσαμε και κάποιους φοιτητές που προσπαθούσαν να επικεντρωθούν στο γραπτό τους. Η σύνθεση των συγκεκριμένων μορίων στο εργαστήριο ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, δύσκολη και χρονοβόρα. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της συνθετικής πορείας μέσα από σκληρή δουλειά και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία μας στον τομέα της Χημείας Φουλερενίων. Έτσι, τα μόρια που ζωγραφίσαμε εκείνη τη μέρα στο χαρτί έγιναν πραγματικότητα στα χέρια μας, επιβραβεύοντας τον κόπο, την υπομονή και την επιμονή μας.
Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο τομέα; Τι σας γοητεύει περισσότερο;
Η Χημεία και ιδιαίτερα η Οργανική Χημεία είναι ένα μεγάλο πάθος για μένα. Το 2006, όταν ήμουν στο τέταρτο και τελευταίο έτος του πτυχίου μου στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνειδητοποίησα πως ήθελα κάτι περισσότερο. Έτσι, αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου σε διδακτορικό επίπεδο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ Νίκου Χρονάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, μου τράβηξαν αμέσως την προσοχή και μέσα από την πρώτη μας συζήτηση είχε ήδη καταφέρει να μου μεταδώσει τον ενθουσιασμό του για αυτόν τον τομέα. Έτσι, κατέληξα ότι ήθελα να εξειδικευτώ στη Χημεία Φουλερενίων και στην Υπερμοριακή Χημεία. Τα φουλερένια, οι λεγόμενες μοριακές μπάλες ποδοσφαίρου, έχουν τρισδιάστατη δομή πάνω στην οποία μπορείς να χτίσεις και να καταλήξεις τελικά σε περίπλοκες δομές με εντυπωσιακή τρισδιάστατη αρχιτεκτονική και μοναδικές ιδιότητες. Ο κόσμος των φουλερενίων είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός για μένα και κάθε βήμα που πραγματοποιούμε κρύβει πολλές εκπλήξεις μέσα από τις οποίες προκύπτουν συνεχώς καινούριες ιδέες και στόχοι. Η πνευματική ικανοποίηση που επέρχεται μέσα από την επίτευξη αυτών των στόχων είναι τεράστια.
Πόσο σας έχει επηρεάσει ψυχολογικά η οικονομική κρίση; Φοβάστε για το μέλλον;
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον καθένα από μας, άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλους σε λιγότερο. Μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της ανεργίας. Το ενδεχόμενο της απουσίας εισοδήματος προκαλεί φόβο και άγχος για το μέλλον το οποίο φαντάζει αβέβαιο. Ελπίζω πως με τα σωστά βήματα θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που διανύουμε.
Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους νέους της ηλικίας σας;
Οι νέοι είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας. Η οικονομική κρίση έχει ωθήσει πολλούς νέους να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο με αποτέλεσμα η πατρίδα τους να χάνει μια από τις πιο σημαντικές μερίδες του πληθυσμού της. Δυστυχώς όμως η φυγή για πολλούς αποτελεί μονόδρομος, πχ. νέοι εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι αδυνατούν να βρουν απασχόληση στη χώρα τους που να συνάδει με το αντικείμενο των σπουδών τους. Όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις όμως δε μπορούμε απλώς να αφεθούμε και να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Πρέπει να πατήσουμε γερά στα πόδια μας κι όχι να βουλιάξουμε παθητικά στη μιζέρια. Τίποτα δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα πριν το ονειρευτείς πρώτα.
Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον;
Η έρευνα αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου το οποίο αγάπησα και ευχαριστήθηκα πάρα πολύ για αυτό και θα ήθελα να κατασταλάξω σε μια εργασία η οποία να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην εξειδίκευσή μου και η οποία να προσφέρει πνευματική τροφή και να ικανοποιεί την έμφυτη δίψα του μυαλού για μάθηση.