Έκτακτη σύσκεψη Σαμαρά – υπουργών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 18.00, έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα την Κυριακή, παρουσία των Γιάννη Βρούτση, Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 1,3 δισ., καθώς η χώρα μας θα πρέπει να πείσει τους ελεγκτές ότι μπορούμε να καλύψουμε το κενό, δίνοντας παράλληλα μια πειστική απάντηση για τον τρόπο και την πηγή άντλησης των χρημάτων αυτών. 

Ο κύριος Βρούτσης υποστηρίζει ότι ένα μέρος των χρημάτων μπορεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό με εξοικονόμηση 500 με 600 εκατομμυρίων και 200 εκατομμυρίων από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στα ταμεία.

Η κυβέρνηση επίσης εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει πόρους από την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και τις αποκρατικοποιήσεις. Το μόνο ζήτημα πάντως, που μέχρι στιγμής έχει κλειδώσει είναι εκείνο των απολύσεων.

Επίσης αναμένεται να προταθούν δημοσιονομικά μέτρα και όχι οριζόντια, ενώ η τρόικα αναγνώρισε ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά θα προτείνει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και περαιτέρω ψαλίδι στις δαπάνες ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και νέες συγχωνεύσεις φορέων.