Δένδιας: Αξιόποινη πράξη η παραβίαση των ελληνικών συνόρων

“Παράνομοι” εξακολουθούν να θεωρούνται οι μετανάστες χωρίς άδεια εισόδου για την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη.

“Δεν πρόκειται ούτε να κρύψω τους όρους ούτε να φοβηθούμε από τους όρους ούτε να προσπαθήσουμε να τους ωραιοποιήσουμε”, τόνισε ο κ. Δένδιας. “Διεκδικούμε την παραμονή του όρου "illegal" (παράνομος), σε σχέση με τον όρο "irregular" (παράτυπος), στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο. Θεωρούμε ότι η παραβίαση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί αξιόποινη πράξη. Κανένα κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν έφερε άλλωστε μία πρόταση νόμου, για να καταργηθεί το αξιόποινο της παραβίασης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων”, υπογράμμισε.

“Δεν πρόκειται να αισθανθούμε ενοχικά σύνδρομα από το να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορά μας. Είναι δικαίωμά μας”, συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των δώδεκα μεταναστών στο Ιόνιο Πέλαγος, σημειώνοντας παράλληλα πως για όσους μετανάστες στη χώρα μας δε λάβουν άσυλο και όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, “θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες ρήτρα επανακατανομής, η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, με θεσμοθετημένη βάση την κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη και αλληλεγγύη, όπως το μέγεθος της χώρας, ο πληθυσμός, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κλπ”.

Η κ. Γιαννακάκη υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση γίνεται “υπό τη σκιά μιας νέας τραγωδίας στο Ιόνιο” και πως “η Μεσόγειος, πλέον, έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο. Τα τελευταία τρία χρόνια, 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους”.

“Η μετανάστευση είναι σύμφυτη της ιστορίας του ανθρώπου. Τη θεωρούμε πρόβλημα, καθώς έχουμε μάθει να ζούμε μέσα στα κράτη-έθνη, τους δύο-τρεις τελευταίους αιώνες”, παρατήρησε η κ. Γιαννακάκη. “Ακόμα όμως και αν η Ελλάδα διαχειριζόταν όλους αυτούς τους ανθρώπους που δικαιούνται προστασίας με βάση το διεθνές δίκαιο, πάλι θα μιλούσαμε για ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτών των μετακινούμενων πληθυσμών”, σημείωσε η βουλευτής.