Τα μηνύματα των κομμάτων για το Πολυτεχνείο

Μηνύματα κατά του νεοναζισμού και του φασισμού στέλνουν τα πολιτικά κόμματα με αφορμή την 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Αναφορές κάνουν, επίσης, στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο μήνυμά του τονίζει: "Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, υπήρξε πρωτίστως μία υπόθεση της νεολαίας.  Σήμερα,  που οι νέοι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, τιμώντας έτσι την εξέγερση του Νοέμβρη του '73 αλλά και όλα τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν μία χαμένη γενιά λόγω ανεργίας και απογοήτευσης".

"Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στις πορείες της Κυριακής απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του. "Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση. Απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία, να σπιλωθεί η μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και να ξαναγραφτεί η ιστορία, σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, κοινωνική Δικαιοσύνη και Ελευθερία, εμείς απαντάμε με την μνήμη, απαντάμε με την καλύτερη απόδοση τιμής, που είναι η συνέχιση της πάλης για μια καλύτερη ζωή".

Το διακύβευμα για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι τα αιτήματα της εξέγερσης του '73 και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που "παραμένουν ορόσημα και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ".

"Σαράντα χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου και ενώ η χώρα  διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική και  κοινωνική  κρίση της Μεταπολίτευσης, τα αιτήματα της εξέγερσης του 73 για ισότητα και δημοκρατικά δικαιώματα,  παραμένουν ορόσημα και  περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.   
Η νέα γενιά  σήμερα  μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία. Βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται, αλλά  αρνείται να  τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας. Αρνείται να αποτελέσει "τη χαμένη γενιά"  και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει. Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει  στα ψευδοδιλλήματα και το λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που  φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η αντιδικτατορική πάλη αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων και τονίζει ότι πρέπει να δοθεί αποστομωτική απάντηση στην εκστρατεία πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος με στόχο τη συκοφάντηση και το σβήσιμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλεί σε απομόνωση από το λαό της ναζιστικής Χρυστής Αυγής, καθώς και σε απόκρουση της χρηματοδοτούμενης και με πρόγραμμα σήμερα εκστρατείας της ΕΕ για την προώθηση "της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, της ταύτισης του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού-φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού".