Η εταιρεία καταγγέλλει την απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου
Την έντονη αντίδραση της διοίκησης του ΟΤΕ προκάλεσε η απεργία τριών εβδομάδων που προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση ΟΜΕ-ΟΤΕ μέσα στις γιορτές, θεωρώντας «την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική» και επιφυλάσσεται «να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και όλων των ενδιαφερομένων μερών».
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
- Η παρούσα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ ορίστηκε στις 26/11.
- Η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 5/12.
- Μετά από 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.
- Η Διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική, διότι:
Έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές.
Δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της.
Μετά την προκήρυξη της απεργίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο. Η πρόσκληση αυτή είναι προσχηματική. Η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας.
Στην πρόσκληση της εταιρείας να αναστείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ την απεργία και να προσέλθει σε καλόπιστη και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ανταποκρίθηκε.
Είναι προφανές ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της.
Η εταιρεία πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή ΣΣΕ, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
Αναφορικά με το θέμα των οκτώ φυλάκων, ο ΟΤΕ διευκρινίζει τα εξής:
- Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της φυσικής φύλαξης των εγκαταστάσεων και υποδομών του ομίλου ΟΤΕ, επί σειρά ετών υλοποιούνταν από εξωτερικούς συνεργάτες. Από τις αρχές του 2019 ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες και το εναπομείναν τμήμα του εν λόγω έργου και το αντικείμενο της φυσικής φύλαξης καταργήθηκε με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, γεγονός για το οποίο η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι φύλακες ενημερώθηκαν άμεσα.
- Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης που εξακολουθούσαν να απασχολούνται στον ΟΤΕ ελήφθη ειδική μέριμνα: ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια, κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.
- Η συντριπτική πλειονότητα (66 επί συνόλου 74 εργαζομένων) συμμετείχε στο πρόγραμμα και έλαβε τα ελκυστικότατα κίνητρα που προσφέρθηκαν. Οκτώ φύλακες δεν έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα και η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31/12.
- Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιεί τους οκτώ φύλακες, για να μην προσέλθει στον διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της.
Τι αναφέρει στην προκήρυξη της απεργίας η ΟΜΕ-ΟΤΕ
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην εταιρεία ανέφερε, ότι με βασικό αίτημα την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας και με ρήτρα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αποφάσισε απεργία τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα για 21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020».
Δηλώνει «πως εξάντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους και αξιοπρεπείς η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας».
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά αλλά αδιάλλακτη στάση, ιδεοληψίες, εμμονές και κυρίως εξαγγελίες απολύσεων για οικονομοτεχνικής λόγους σε μια εταιρεία του μεγέθους και της υπερκερδοφορίας του ΟΤΕ. Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει πως η απάντησή της θα είναι μαζική και αγωνιστική και προχωρούν ενωμένοι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.