Πιθανή η επίταξη για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει για την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, λόγω του λουκέτου που έχει μπει τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ εξετάζεται από την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο της επίταξης. Τελευταία πράξη του έργου ήταν η αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων, του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με την ΕΚΚΕ παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον του, ότι "είναι ο υπουργός της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τις ενέργειές του για τη διαθεσιμότητα", στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής.
Μετά τις παροτρύνσεις του προς τους εκπαιδευτικούς, να τινάξουν στον αέρα τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον Αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα Ιδρύματα, έφτασε στο σημείο, να «ανακαλύψει» και απόφαση του ΑΣΕΠ, που δεν υπάρχει!
Είναι προφανές πως η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου.
Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές».

 

Διαβάστε στο news: Δεν αναστέλλεται η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα πανεπιστήμια

 

Ένα σημαντικό γεγονός για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί η χθεσινή απόφαση του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι ήταν αδύνατο να γίνει ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων μέσα σε απεργία, χωρίς πρόσβαση στους προσωπικούς τους φακέλους. Ο υπουργός ανάγκασε σε ασαφή και αναξιόπιστη διαδικασία απογραφής τους υπαλλήλους, μια διαδικασία που πλέον είναι «για τα σκουπίδια».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ΕΚΚΕ παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέφερε:

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι υπουργός της ιδιωτικής εκπαίδευσης που με τις ενέργειές του τελεί υπό διαθεσιμότητα.

Η εξέλιξη αυτή είναι η πολιτική και ηθική δικαίωση του αγώνα των απεργών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια Δημόσιου Λειτουργού όπως το Σύνταγμα ορίζει. Αυτοί, κατάφεραν και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: διατήρησαν την ενότητα του κλάδου τους και πέτυχαν μια σημαντική νίκη υπέρ του δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση διακοπή της των πειθαρχικών διώξεων των υπαλλήλων των δύο ιστορικών ιδρυμάτων του τόπου μας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ και την οριστική απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επανέλθει η ηρεμία στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να λειτουργήσουν και πάλι τα Πανεπιστήμια.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση της καταστροφής του δημόσιου αγαθού της Παιδείας, οι εργαζόμενοι του τόπου διατηρούν - σαράντα χρόνια τώρα - στην ιστορική τους μνήμη άσβεστα τα μηνύματα των αγώνων της Νομικής και του Πολυτεχνείου, κρίνουν με αυστηρότητα όσους στραγγαλίζουν τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά αγαθά και με τους αγώνες τους θα τους ανατρέψουν.

Στις 19 Νοεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο Καποδιστριακό

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου Θα αρχίσουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος που συνήλθε εκτάκτως σήμερα.

"Εκτιμώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του υπουργείου Παιδείας και αναλογιζόμενη παράλληλα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους, καθώς και την αποστολή του Πανεπιστημίου ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, η Σύγκλητος αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013" αναφέρεται στην απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος καλεί το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Την ίδια ώρα, άδηλο είναι το μέλλον των μαθημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και οι εννέα σχολές του ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ είχε αποφασίσει την περασμένη βδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα από χθες, Δευτέρα. Αυτό, όμως, δεν κατέστη δυνατό καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε νέα απεργία, υιοθετώντας σχετική πρόταση της ομοσπονδίας του.

Πρύτανης: Το πανεπιστήμιο ανοίγει αν το επιτρέψουν οι διοικητικοί

Παρόλ' αυτά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης φάνηκε να αφήνει σε εκκρεμότητα το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: "Η απόφαση της Συγκλήτου είναι να ανοίξει το Πανεπιστήμιο και να γίνουν τα μαθήματα", ενώ πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να επιτρέψουν οι διοικητικοί υπάλληλοι την είσοδο στο ίδρυμα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, την Τρίτη, ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Για να μην παρεξηγηθώ, είναι απολύτως δικαιολογημένοι. Εμείς δεν ζητάμε να σταματήσουν την απεργία. Ζητάμε να επιτρέψουν την είσοδο και η αιτία που δημιουργήθηκε όλο αυτό το πρόβλημα είναι το υπουργείο και μόνο το υπουργείο. Πήρε ένα μέτρο αυθαίρετο, σφαγιαστικό και συνεχίζει την αδιαλλαξία του. Έχω κάνει κατ' επανάληψη έκκληση στον υπουργό να συζητήσουμε, για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Και βρίσκω αδιαλλαξία...".