Ανακάλυψαν γονίδιο “κλειδί” για το έμφραγμα

Ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ανακάλυψαν Γερμανοί ερευνητές .Οι επιστήμονες από το Γερμανικό Καρδιολογικό Κέντρο του Μονάχου εκτιμούν ότι τα άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους δεν το φέρουν. Όπως μάλιστα λένε οι ερευνητές, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού φέρει το γονίδιο αυτό. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 30.000 ανθρώπους και βρήκαν ότι το 64% από αυτούς έφεραν το "επίμαχο" το γονίδιο. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Χέριμπερτ Σούνκερτ εξήγησε ότι οι άνθρωποι με αυτή τη γενετική μετάλλαξη έχουν πιο "κολλώδη" αιμοπετάλια που κάνουν το έμφραγμα πιο πιθανό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα "κολλώδη" αιμοπετάλια προκαλούν πιο εύκολα την απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου. 

Οι ερευνητές ελπίζουν τα ευρήματά τους θα διευκολύνουν τους γιατρούς να αξιολογήσουν ποιοι από τους ασθενείς τους είναι πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα και να τους υποβάλλουν εγκαίρως στις κατάλληλες θεραπείες. Επίσης εργάζονται πάνω σε ένα τεστ που θα επιτρέπει στους γιατρούς να διαπιστώνουν ποια άτομα φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν κάποιο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Το 2004, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. 

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από ανάλυση δειγμάτων DNA που ανήκαν σε περισσότερους από 2.600 Ιάπωνες ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα γενετικά δείγματα με 2.500 αντίστοιχα δείγματα DNA που είχαν ληφθεί από τον γενικό πληθυσμό.