Παραιτήθηκαν από τις συνομιλίες με το Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι η ομάδα των διαπραγματευτών του οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες με το Ισραήλ παραιτήθηκε λόγω της έλλειψης προόδου, κι αφού η διαδικασία επισκιάστηκε από την ανακοίνωση για την ανοικοδόμηση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς εποικισμούς.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις συνομιλίες, που ξανάρχισαν πανηγυρικά τον Ιούλιο έπειτα από τρία χρόνια αδιεξόδου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευής 24.000  κατοικιών στην Δυτική Όχθη, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο  Μαχμούντ Αμπάς απέιλησε ότι εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην κατασκευή νέων εποικισμών, τότε θα αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. 

Εχθές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι νέοι εποικισμοί "παγώνουν", προκειμένου να μην προκαλέσει αντιδράσεις στην διεθνή κοινότητα- μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί είναι παράνομοι.

Ωστόσο σήμερα , ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων, Σάεμπ Ερεκάτ, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν παγώσει. "Στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα, υπό το φως των ανακοινώσεων για την εποικιστική δραστηριότητα", είπε χαρακτηριστικά.  

Από την πλευρά του πάντως, μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, ο Αμπάς άφησε  να γίνει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ακόμη κι αν η αντιπροσωπεία των παλαιστίνιων διαπραγματευτών επιμείνει στην απόφασή της.

"Είτε θα μπορέσουμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν, και το προσπαθούμε μαζί τους, ή θα σχηματίσουμε νέα αντιπροσωπεία", δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, λέγοντας ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις.

 

Διαβάστε ακόμα:

Παλαιστίνη: Καλύτερα καμία παρά κακή συμφωνία με το Ισραήλ