«Δεν υπάρχει επί του παρόντος ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας» επισήμανε ο υπ. Εθνικής Άμυνας
Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τοποθετήθηκε αναφορικά με τις συνεχώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργεις της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για συμπεριφορές που «υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», αναφερόμενος στην μονομοερή απόφαση εισβολής στη ΒΑ. Συρία, την αγορά των S-400, το πρόσφατο σύμφωνο συνεργασίας της με τη Λιβύη αλλά και τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο υπ. Εθνικής Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Ελλάδα όμως κάνει τη δουλειά της , δια του πρωθυπουργού και του υπ. Εξωτερικών, οι οποίοι επικοινωνούν τα εθνικά μας δίκαια παντού και κινητοποιούν διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας όλων των συμμάχων. Έχουμε συμμάχους, δεν είμαστε μόνοι. Εμείς εξασφαλίζουμε την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ως βραχίονας αποτρεπτικής ισχύος.»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε».
Συνεχίζοντας, ο υπ. Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες και για προσλήψεις περισσότερων μόνιμων στελεχών.
Επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η προσλήψεις ΕΠΟΠ και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ενισχύοντας κάθε κλάδο και προσέθεσε: Καλύτερα να προσληφθούν μόνιμα στελέχη όπως οι ΟΒΑ και οι ΕΠΟΠ παρά να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.
Σημείωσε πως στον νέο προϋπολογισμό οι αμυντικές δαπάνες κινούνται στα ίδια επίπεδα, ωστόσο σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό του υπουργείου, μετά και τις σχετικές προτάσεις βουλευτών, αναφορικά με την αναβάθμιση των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και επισήμανε: Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης ή πανικού, προς αυτή την κατεύθυνση. Το υπουργείο προτεραιοποιεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το επείγον τους, με βάση τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και υποβάλλει τις προτάσεις στον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι αύριο στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής θα τεθούν προς έγκριση μια σειρά από εξοπλιστικά υποπρογράμματα που αφορούν στην υποστήριξη ελικοπτέρων, αεροσκαφών, πλοίων καθώς και την ενοικίαση μέσω λίζινγκ 2 στοιχείων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) ισραηλινής κατασκευής, μικρότερης εμβέλειας, εξίσου επιχειρησιακών με τα αμερικανικά στρατηγικής εμβέλειας για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την απόκτηση τους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει ελληνικό YAV. Υπάρχουν όλα τα κομμάτια. Υπάρχει το πρωτότυπο από μαθητές και πανεπιστήμια, υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα από την ΕΕ, υπάρχει η ελληνική αμυντική βιομηχανία για την επίτευξη αυτού του οράματος σε συντομότερο χρόνο από την Τουρκία που έκανε 15 χρόνια, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα θέσουμε το θέμα του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ, της απόκτησης τορπιλών για τα υποβρύχια κλάσης 214, στο πρώτο 4μηνο του νέου έτους θα ενταχθεί στο Στόλο άλλη μία πυραυλάκατος, ενώ η επόμενη θα ενταχθεί στο τέλος του 2020.
Για τις γαλλικές φρεγάτες ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος. Ακόμη και εάν συμφωνήσουμε πρόκειται για ένα πλοίο που θα είναι επιχειρησιακό το 2025 ενώ μας ενδιαφέρει η περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων το 2020-21, επισήμανε.