New Article

Οι συχνές εκρήξεις θυμού, σίγουρα μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα μπορούν να έχουν στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με ειδικούς-ψυχολόγους, όποιος έχει τον έλεγχο της ζωής του, είναι πιο ισορροπημένος και κατά συνέπεια πιο υγιής. Ο θυμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ευτυχία μας, ειδικά όταν ξεφεύγει από τα όρια και επιβάλλεται στη ζώη μας, ορίζοντας απόλυτα τις πράξεις μας.

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δεν μπορούν να ελέγξουν τον θυμό τους, ήρθε η ώρα να εξασκηθείς με κάποιες έξυπνες και χρήσιμες τεχνικές.

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος/η με έναν δύκολο άνθρωπο ή όταν νιώθεις ότι σε έχουν προσβάλλει, αδικήσει ή θίξει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να προλάβεις τον θυμό πριν πριν καν εξελιχθεί μέσα σου! Αν καταφέρεις να ελέγξεις από νωρίς το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα, πριν δηλαδή σε καταβάλλει ολοκληρωτικά, θα είναι πιο ελεγχόμενη και η αντίδραση σου προς το άτομο που τον προκάλεσε. Τα παρορμητικά-εκρηκτικά άτομα δυσκολέυονται πολύ περισσότερο στη διαχείριση του θυμού, λόγω του χαρακτήρα τους, όμως είναι πολύ σημαντικό να κυριαρχεί την κρίσιμη στιγμή ψυχραιμία!

Η πιο απλή τεχνική είναι να παίρνεις βαθιές αναπνοές πριν αντιδράσεις. Παίρνεις μια βαθιά εισπνοή κρατάς την αναπνοή σου όσο αντέχεις και εκπνέεις αργά. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία 3 φορές και μετά χειρίσου την κατάσταση σε χαμηλούς τόνους. Τη στιγμή που εισπνέεις, μπες στη θέση του άλλου και προσπάθησε να καταλάβεις τους λόγους για τους οποίους σου φέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Προσπάθησε να μην είσαι επικριτικός/η με τους ανθρώπους που λειτουργούν διαφορετικά από εσένα. Δέξου και αποδέξου τη διαφορετικότητα. Προσπάθησε να καταλάβεις τον άλλον και να γεφυρώσεις το χάσμα με επικοινωνία.

Μην ξεχνάς ότι μέτα από μια ακραία έκρηξη θυμού, σχεδόν πάντα μετανιώνεις, νιώθεις άσχημα, χάνεις τον σεβασμό του άλλου, αλλά πάνω απ’όλα χάνεις και το δίκιο σου.