Queen of Sci-Fi

Queen of Sci-Fi

Υπάρχουν δεκάδες άνδρες ηθοποιοί που διεκδικούν τον τίτλο του βασιλιά των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Μόνο μια γυναίκα όμως είναι η βασίλισσα του είδους κι αυτή είναι η  Sigourney Weaver.

Η Susan Alexandra Weaver γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1949 στη Νέα Υόρκη. Η κόρη της αγγλίδας ηθοποιού Elizabeth Inglis και του πρώην προέδρου του NBC Sylvester Weaver υιοθέτησε το όνομα Sigourney σε ηλικία 14 χρόνων από το μυθιστόρημα του F. Scott Fitzgerald "The Great Gatsby". Μετά το ιδιωτικό σχολείο στο Connecticut που παρακολούθησε, η Weaver μπήκε στο Stanford University στην California και τότε είναι που συνειδητοποίησε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Μετά την αποφοίτησή της το 1971 με ένα πτυχίο στη λογοτεχνία παρακολούθησε το Yale Drama School. Τελείωσε τις σπουδές της το 1974, ένα χρόνο πριν από μια άλλη ηθοποιό και μετέπειτα φίλη της, τη Meryl Streep. Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκε σταθερή δουλειά σε off-Broadway παραστάσεις ενώ κέρδισε ένα ρόλο στη σαπουνόπερα "Somerset" και ένα μικρό ρόλο στην ταινία του Woody Allen "Annie Hall" το 1977. Αλλά ήταν η ερμηνεία της ως σκληρή Ripley το 1979 στην ταινία "Alien" του Ridley Scott που της χάρισε φήμη και τη βοήθησε να χτίσει την καριέρα της στον κινηματογράφο. 

Την επόμενη δεκαετία πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες μεταξύ των οποίων οι "The Year of Living Dangerously" το 1982 με το Mel Gibson και "Ghost Busters" το 1984.

Το 1986 επανέλαβε το ρόλο της Ripley στο sequel "Aliens" όπου κέρδισε μια υποψηφιότητα για Oscar. Δύο χρόνια μετά κέρδισε ακόμα δύο για τις ταινίες "Gorillas in the Mist" και "Working Girl", οι οποίες κυκλοφόρησαν το 1988. Η επιτυχία της συνεχίστηκε και τη δεκαετία του '90. Το 1992 πρωταγωνίστησε στο "Alien 3" ενώ το 1997 κυκλοφόρησε το "Alien Resurrection".

Το 1993 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Dave" με τον Kevin Kline, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά το 1997 στην ταινία "The Ice Storm" και το 1996 επέστρεψε στο Broadway με την παραγωγή "Sex and Lounging". Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει την επιθυμία της να ενσαρκώνει μόνο ενδιαφέροντες ρόλους. Το 2004 πρωταγωνίστησε στο "The Village" του M. Night Shyamalan και δύο χρόνια μετά στις ανεξάρτητες ταινίες "The TV Set" και "Snow Cake".

Το 2009 συναντήθηκε με το σκηνοθέτη James Cameron στην ταινία "Avatar" όπου κέρδισε ένα Saturn Award ενώ παράλληλα με την καριέρα της στο κινηματογράφο διατηρεί στενή σχέση με τη θεατρική σκηνή πρωταγωνιστώντας σε διάφορες παραστάσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή η Sigourney είναι παντρεμένη με το σκηνοθέτη Jim Simpson με τον οποίο έχουν αποκτήσει μια κόρη τη Charlotte.