Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, ανήμερα της 95ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας. Ομάδες ακροδεξιών κουκουλοφόρων έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και ένα αστυνομικό φυλάκιο κοντά στη ρωσική πρεσβεία. Η αστυνομία απάντησε με τη χρήση σφαιρών.
Η πορεία αυτή, για την εθνική επέτειο, οργανώνεται κάθε χρόνο, ωστόσο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εξελίχθηκε σε ένα "κυνηγητό" μεταξύ αστυνομικών και ταραξιών στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα την εκτίμησή τους για τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία ο δήμος της Βαρσοβίας αποφάσισε να διαλύσει τη συγκέντρωση, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οι νεαροί κουκουλοφόροι, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν ως διακριτικά τα σύμβολα διαφόρων ποδοσφαιρικών ομάδων.
Οι ταραξίες έκαψαν ένα αστυνομικό φυλάκιο κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας και έριξαν κροτίδες στο κτίριο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την πρεσβεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτσιν Βοϊτσικόφσκι. "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον χουλιγκανισμό. Καταδικάζουμε την παραβίαση του Συμφώνου της Βιένης", πρόσθεσε.
Νωρίτερα οι κουκουλοφόροι είχαν επιτεθεί σε ένα κτίριο που έχει καταληφθεί από ακροαριστερούς, κατέστρεψαν πολλά αυτοκίνητα και έκαψαν, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, ένα μεγάλο ουράνιο τόξο με τεχνητά λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.
"Περίπου 200 φασίστες χούλιγκαν επιτέθηκαν στην κατάληψή μας με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Προσπάθησαν να μπουν μέσα αλλά καταφέραμε να τους απωθήσουμε", είπε ένας νέος που διαμένει στο κατειλημμένο κτίριο και αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του.
Ορισμένοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν επίσης σε αστυνομικούς, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 15 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Νοεμβρίου 1918, αφού είχε σβηστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη από τη Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστροουγγαρία οι οποίες είχαν μοιραστεί τα εδάφη της μεταξύ τους, στα τέλη του 18ου αιώνα.