“Αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο απλώς θα μας λύσει τα χέρια, ίσως πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα”, τόνισε μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου “Capital Vision” ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος παρατήρησε ότι υπάρχει ένας διχασμός στην ελληνική κοινωνία αναφορικά με το μνημόνιο, “λες και αυτό από μόνο του αποτελούσε την αιτία ή τη λύση των προβλημάτων μας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: “Τώρα δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια. Το μνημόνιο θα τελειώσει με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, είτε αυτό συμβεί σε 6 μήνες, είτε σε έναν ή σε ενάμιση χρόνο. Και τότε, θέλουμε δεν θέλουμε, η ευθύνη θα περάσει στα χέρια μας”.
Όπως άλλωστε υπενθύμισε, όταν συμβεί αυτό “στη θέση της επάρατης τρόικας θα είναι πλέον οι αγορές. Οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το παρελθόν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε αποφασίσει εγκαίρως που θέλουμε να πάμε και κυρίως να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτής της πορείας”.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014–2020 ή νέο ΕΣΠΑ, υποστήριξε πως μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη στην πορεία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από το χθες στο αύριο, και παρέθεσε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν σχετικά με αυτό.
“Πρώτη δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει επιστροφή στην πραγματικότητα που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω”, ξεκαθάρισε.
Δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική, όπως τόνισε, προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στον κοινωνικό ιστό, με μέτρα για τη στήριξη ομάδων και πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο. “Πρέπει να διδαχθούμε από την εμπειρία των προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις προσχηματικά, προκειμένου να προσφέρουν ένα πρόσκαιρο επιπλέον επίδομα σε ανέργους. Πρέπει να διδαχθούμε από την εμπειρία κοινωνικών δομών, που δημιουργήθηκαν με κοινοτικούς πόρους, αλλά που κανείς δεν φρόντισε να καταστήσει βιώσιμες στη συνέχεια. Δομές οι οποίες φυτοζωούν, με τους εργαζομένους τους να βιώνουν διαρκώς την ανασφάλεια και την αγωνία για το αν θα δοθεί παράταση ή αν θα βρεθεί άλλο κονδύλι”, σημείωσε.
Τρίτη προτεραιότητα για τον κ. Μίχαλο πρέπει να είναι η συμπλήρωση του εθνικού δικτύου υποδομών, σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. “Μετά από τρεις δεκαετίες σχεδόν, συζητάμε ακόμα για την ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου. Συζητάμε για τη σύνδεση βασικών λιμένων, με το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο. Τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει ήδη. Αντί γι’ αυτό, είδαμε χιλιάδες διάσπαρτα έργα, μικρής κλίμακας και τοπικής σημασίας, τα οποία δεν εντάχθηκαν ποτέ σε έναν συνολικό σχεδιασμό”, παρατήρησε.
Τέλος, υπογράμμισε πως προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών.
“Αυτό που καλούμαστε όλοι να κάνουμε, Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία, είναι να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Και μάλιστα το συμφέρον όχι μόνο της σημερινής γενιάς, αλλά και αυτής που θα ακολουθήσει. Έχουμε μια ευκαιρία να αναδείξουμε το νέο ΕΣΠΑ σε καταλύτη της προσπάθειας για αναγέννηση της χώρας, μετά από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της. Ας μην τη σπαταλήσουμε”, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.