Κραυγή απόγνωσης από τις Φιλιππίνες

Οι εικόνες που φτάνουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τους κατοίκους-φαντάσματα των Φιλιππίνων, είναι συγκλονιστικές. Στις επαρχίες Λέιτε και Τακλομπάν ολόκληρα χωριά και πόλεις έχουν σβηστεί από τον χάρτη από το πέρασμα του  τυφώνα Χαϊγιάν. Οι κάτοικοι που επέζησαν της φονικής μανία του χειρότερου τυφώνα των τελευταίων δεκαετιών, βρίσκονται μπροστά σε μια δεύτερη κόλαση: ψάχνουν στα χαλάσματα απεγνωσμένα για να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς πάνω από 2000 είναι αγνοούμενοι.

Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, οφείλουν τώρα να προσπαθήσουν να επιβιώσουν. Αλλά τα είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό και νερό, απλά δεν υπάρχουν. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά δεν έχουν που να μείνουν.

Μία γυναίκα ετοιμάζεται να γεννήσει στα συντρίμμια,  πάνω στο φορείο, χωρίς να υπάρχει καν μία τέντα

 

Oι κατεστραμμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν στις ανθρωπιστικές προμήθειες να φτάσουν στον προορισμό τους ούτε στα σωστικά συνεργεία να φτάσουν στις ισοπεδωμένες περιοχές.

Με μάσκες στα πρόσωπα για τον κίνδυνο επιδημίας από την οσμή των πτωμάτων, κάτοικοι και στρατός στέκουν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε

Το σκηνικό της καταστροφής επιτείνουν τα κύματα λεηλασιών καθώς, ανάμεσα σε πτώματα και συντρίμμια, ο όχλος εισβάλλει σε εμπορικά κέντρα και φαρμακεία και κλέβει τρόφιμα και φάρμακα.

Αγώνας για επιβίωση...

Χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ή στέλνουν βοήθεια στις Φιλιππίνες, για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.

Μάλιστα, το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει 90 πεζοναύτες και στρατιωτικό εξοπλισμό για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας εξετάζει και η Ιαπωνία.

Στη UNICEF (το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά)έχει σημάνει συναγερμός για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης καθώς εκτιμάται ότι περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί από το πέρασμα του τυφώνα.

Τα παιδιά ζητούν βοήθεια. Έχασαν τους γονείς και τα σπίτια τους. Ψάχνουν για κατάλυμα και φαγητό... 

Η Οργάνωση έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού.

Φονικό ήταν το πέρασμα του Χαϊγιάν από το Βιετνάμ και τη Κίνα, αλλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος. 

Στην Κίνα, ο τυφώνας έφτασε εξασθενημένος και υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα, αλλά αποδείχθηκε και εδώ καταστροφικός. Τουλάχιστον τρία άτομα αναφέρονται νεκρά, επτά μέλη ενός φορτηγού πλοίου αγνοούνται και άλλοι 39.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Στο Βιετνάμ, ο Χαϊγιάν άφησε πίσω του τουλάχιστον έξι νεκρούς και μαγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.

Ο υπερ-τυφώνας που αφάνισε σχεδόν τις Φιλιππίνες εκτιμάται από τους ειδικούς ότι ήταν ο καταστροφικότερος τυφώνας όλων των εποχών. Ο Χαϊγιάν μέσα σε μια ημέρα σκότωσε τουλάχιστον 10 χιλιάδες ανθρώπους. Ο πόνος που άφησε πίσω του δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις.

Το βίντεο του Reuters με τον θρήνο των επιζώντων πάνω από τα πτώματα των συγγενών τους και τα δακρυσμένα μάτια των φοβισμένων παιδιών, είναι σοκαριστικό ...