Νεότερη τεχνική για εγκυρότερη πρόγνωση του εμφράγματος

Μια νέα διαγνωστική τεχνική μπορεί να εντοπίσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για έμφραγμα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Lancet" . Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μίλησαν για ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόβλεψης της καρδιακής προσβολής, καθώς η νέα αυτή τεχνική εντοπίζει τις αθηρωματικές πλάκες που κινδυνεύουν να αποκολληθούν να και προκαλέσουν θρόμβωση. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ-CT) που μπορεί να εντοπίσει τις "ζώνες κινδύνου" του καρδιαγγειακού συστήματος- τεχνολογία, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση όγκων σε ασθενείς με καρκίνο.

Η ΡΕΤ-CT, με τη βοήθεια μιας ραδιενεργής ουσίας, "φωτίζει" τις τυχόν επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και, παράλληλα, παράγει πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνες που απεικονίζουν την καρδιά και τα αγγεία. 

Οι πρώτες δοκιμές της νέας διαγνωστικής τεχνικής έγιναν σε 40 ασθενείς που είχαν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα, επιτρέποντας τον εντοπισμό αθηρωματικών πλακών, που είχαν προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο σε 37 από αυτούς. 

"Υποψιάζομαι πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν τελικά έμφραγμα όλες οι πλάκες που ανιχνεύονται, αλλά η τεχνική αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου, που χρειάζονται επιθετική θεραπεία", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, καρδιολόγος,  Μαρκ Ντιούεκ στο BBC . 

"Τα εμφράγματα είναι ο υπ' αριθμόν ένα "δολοφόνος" στο δυτικό κόσμο. Δεν δίνουν καμία προειδοποίηση και η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν για την καρδιοπάθειά τους, είναι όταν υποστούν το έμφραγμα. Αν μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αθηρωματικές πλάκες, τότε ίσως καταφέρουμε να προλάβουμε τα εμφράγματα και τους θανάτους", προσέθεσε ο Βρετανός επιστήμονας.