“Aντάρτικο” στον Ερντογάν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Μία μάλλον σπάνια και αρκετά αιχμηρή δημόσια επίθεση από ένα σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησής του και σύμμαχό του επί σειρά ετών δέχτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, εκ των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος του Ερντογάν, AKP, είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού για τη διαμονή φοιτητών και φοιτητριών σε κοινές κατοικίες, μία ομιλία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο, ο Ερντογάν τον εξέθεσε, επαναλαμβάνοντας τις επίμαχες θέσεις πριν από την αναχώρησή του για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Αρίντς υποστήριξε πως ο Ερντογάν εξέθεσε την κυβέρνηση άνευ λόγου. “Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό μας, ως φίλος και ως αδελφός. Υπάρχει μια σαφής αντίφαση ανάμεσα στην δική του ομιλία ως πρωθυπουργού και στην δική μου δήλωση ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ευθύνομαι εγώ για αυτή την αντίφαση”, είπε ο Αρίντς.

“Είμαστε αδελφοί στα όπλα, είμαστε στην ίδια βάρκα”, τόνισε ο Αρίντς. “Η ευθύνη μου στην κυβέρνηση δεν είναι απλώς αυτή του υπουργού. Δεν είμαι απλώς ένας υπουργός που καταλαμβάνει έναν θώκο. Είμαι κάποιος που εκπροσωπεί τις γνώμες και τις σκέψεις, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του κόμματος. Έτσι με βλέπουν όλοι”, υπενθύμισε.

Οι όλο και πιο ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών δίνουν τροφή στη σεναριολογία περί ρήξης στις τάξεις του κόμματος, την ώρα μάλιστα που η παράταξη ετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο τοπικών, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όταν ο πρωθυπουργός είχε επιτεθεί σε όσους συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, αποκαλώντας τους πλιατσικολόγους, κι είχε επιβλέψει την εκστρατεία σκληρής αστυνομικής καταστολής, ο Αρίντς είχε εμφανιστεί να τείνει κλάδο ελαίας και να ζητεί συγγνώμη για την δυσανάλογη βία που άσκησαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP, η αδιαλλαξία του Ερντογάν και η απροθυμία του να ανεχθεί οποιαδήποτε διαφωνία, ακόμα και από τους πιο στενούς του συνεργάτες, προκαλεί εντάσεις και μεγεθυνόμενες ανησυχίες στις τάξεις της συμπολίτευσης. “Το να υπερασπίζεται κανείς τον Ερντογάν γίνεται όλο και πιο δύσκολο, τα πιο λογικά μυαλά στο κόμμα το συνειδητοποιούν αυτό”, σχολίασε μία τουρκική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters.