Μέσα στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

Οι μηχανικοί του πυρηνικού εργοστασίου  Ντάιτσι στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ετοιμάζονται ετοιμάζονται να βγάλουν το πρώτο  φορτίο από τις περισσότερες από 1.000 ράβδους πυρηνικού καυσίμου, από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 4. 

Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011 και έκτοτε το καύσιμο που παρέμενε στον αντιδραστήρα, ήταν σε επισφαλή κατάσταση.

Η μετακίνηση και αποθήκευσή τους σε ασφαλή τοποθεσία αποτελούσε από τότε  υψηλή προτεραιότητα, αλλά η μεταφορά του ραδιενεργού υλικού θα μπορέσει τελικά να πραγματοποιηθεί  μετά από μήνες εργασιών επισκευής και σχεδιασμού.

Οι ράβδοι ραδιενέργειας είναι μήκους 4 μέτρων και περικλείουν σφαιρίδια ουρανίου, τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν υποστεί ζημιά από την έκρηξη.

Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες.

Οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας την ριψοκίνδυνη αυτή αποστολή, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διαρροής και να διασφαλίσουν ότι οι ράβδοι δεν θα εκτεθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Φορώντας ειδική στολή που προστατεύει από τη ραδιενέργεια, ο ρεπόρτερ του ΒΒC Rupert Wingfield-Hayes μπήκε στοn πυρηνικό αντιδραστήρα 4, για να παρακολουθήσει από κόντα την δύσκολη επιχείρηση απομάκρυνσης του  πυρηνικού καυσίμου.