“Μετά από έξι διαδοχικά χρόνια ύφεσης, η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει μικτή ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, και ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα. Όμως λίγοι εδώ το πιστεύουν”.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC, Μαρκ Λόουεν, αναλύοντας το τι έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και με πόσο βαρύ αντίτιμο.
Όπως σημειώνει ο Λόουεν, στα τέσσερα χρόνια που μαίνεται η κρίση στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει ενισχυθεί με πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, όμως σε αντάλλαγμα αναγκάστηκε να προβεί σε τεράστιες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 15,4% το 2009 σε 3,9% φέτος.
Το ανθρώπινο κόστος, συνεχίζει ο Λόουεν, ήταν τεράστιο, με την ανεργία στο 27,6%, την ανεργία των νέων σε υπερδιπλάσιο ποσοστό, και την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Και η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει, καθώς η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να βρει την επόμενη χρονιά επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, οι δανειστές ζητούν περισσότερη λιτότητα, και η κυβέρνηση απαντά ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη λιτότητα.