Δηλητηριάση με πολώνιο η αιτία θανάτου του Αραφάτ

Οι χημικές εξετάσεις που έκαναν Ελβετοί επιστήμονες στη σορό του Γιάσερ Αραφάτ, έδειξαν ότι ο παλαιστίνιος πρώτην ηγέτης δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, ανακοίνωσε σήμερα η χήρα του Αραφάτ, Σούχα.

Το σώμα του Αραφάτ είχε  εκταφεί στη από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, το περασμένο Νοέμβριο και η εργαστηριακή ανάλυσης έγινε στο Ινστιτούτο Φυσικής της Ακτινοβολίας του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Λωζάννης.

Σύμφωνα με τα επίσημο ανακοινωθέν του θανάτου του Αραφάτ, στο Παρίσι το 2004, ο πρώην ηγέτης απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, η επίσημη τελική έκθεση των επιστημόνων που εξέτασαν τη σορό του, έδειξε ότι τόσο στους ιστούς όσο και στα ρούχα του Αραφατ, βρέθηκαν αφύσικα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού πολωνίου.

"Αποκαλύπτουμε ένα πραγματικό έγκλημα, μια πολιτική δολοφονία", δήλωσε η κ. Αραφάτ στο πρακτορείο Reuters από το Παρίσι, μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων.

"Αποδείχθηκε επιστημονικά ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια και έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτός ο άνθρωπος δολοφονήθηκε", πρόσθεσε η ίδια.

Η Σούχα Αραφάτ δεν κατηγόρησε κάποια χώρα ή κάποιο πρόσωπο, ενώ σημείωσε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είχε πολλούς εχθρούς.

Από την πλευρά τπυ, ο νούμερο ένα ύποπτος,  η ισραηλινή κυβέρνηση  σήμερα δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τα νέα ευρήματα. Ωστόσο, παλιότερα  είχε αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο στον θάνατο του Αραφάτ, επισημαίνοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν 75 ετών και ότι είχε ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμα:

Στο Διεθνές Δικαστήριο οι Παλαιστίνιοι αν αποδειχθεί δηλητηρίαση Αραφάτ