Ισραήλ: Πανηγυρική δικαίωση του υπουργού Εξωτερικών

Μετά από 11 μήνες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, απαλλάχθηκε σήμερα από τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης για τις οποίες ήταν κατηγορούμενος, καθώς αθωώθηκε από την ισραηλινή δικαιοσύνη.

Ο 55χρονος υπερεθνικιστής Λίμπερμαν, που είναι αρχηγός του δεξιού κόμματος Μπειτενού και στήριξε μετεκλογικά τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο σχηματισμό κυβέρνησης, γύρισε στα καθήκοντα του.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλωσόρισε τον πρώην υπουργό του λέγοντας: "Σας συγχαίρω για την ομόφωνη αθώωση και είμαι ευτυχής για την επιστροφή σας στην ισραηλινή κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για το καλό του λαού του Ισραήλ".

Ο ίδιος  δεν προσδιόρισε ποιο ρόλο θα αναλάβει ο Λίμπερμαν στην κυβέρνηση, όμως ο πρωθυπουργός είχε κρατήσει ανοιχτό γι' αυτόν το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών όσο εκκρεμούσε η ετυμηγορία. Πολιτική πηγή δήλωσε πως "περιμένει με βεβαιότητα ότι ο Λίμπερμαν θα είναι ξανά υπουργός Εξωτερικών".
 

Η σημερινή ετυμηγορία ήρθε έπειτα από 17 χρόνια κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του Λίμπερμαν και έρευνες σε βάρος του- εξαιτίας της επιλεκτικήε μετάθεσηε του πρώην πρέσβη του Ισραήλ από την Λευκορωσία στην Λετονία- που είχαν επεκταθεί σε εννέα χώρες. Ωστόσο, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση.

Η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Σελί Γεσιμόβιτς δήλωσε πως, παρά την αθώωση, πιστεύει πως ο Λίμπερμαν παραβίασε τουλάχιστον δεοντολογικούς κώδικες συμπεριφοράς.

Γνωστός για τα απερίφραστα σχόλιά του –έχει συγκρίνει τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς και έχει ζητήσει την απομάκρυνση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς–, ο Λίμπερμαν είναι ο τελευταίος μιας σειράς ισραηλινών πολιτικών που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Εχούντ Ολμέρτ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2008 αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Έκτοτε έχει αθωωθεί από τις περισσότερες από τις κατηγορίες αυτές.