Αίρεται η ασυλία τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τη γυναίκα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ηλία Παναγιώταρο και το Στάθη Μπούκουρα.
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία η Βουλή αποφάσισε για την άρση ασυλίας ως εξής:
- Ελένη Ζαρούλια: 235 ναι, 1 άκυρο.
- Στάθης Μπούκουρας: 235 ναι, 1 άκυρο.
- Ηλίας Κασιδιάρης: 234 ναι, 1 όχι, 1 άκυρο.
- Ηλίας Παναγιώταρος: 235 ναι, 1 άκυρο.
Το αναπάντεχο "όχι" στην άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη ψήφισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς.
Οι λόγοι για την άρση ασυλίας
-Στην Ελένη Ζαρούλια για παράβαση του νόμου περί όπλων μετά τον εντοπισμό σφαίρας στις αποσκευές που προορίζονταν για τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, όταν εκείνος ήταν προσωρινά κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.
-Στον Ηλία Κασιδιάρη και τον Ηλία Παναγιώταρο για τα επεισόδια που προκάλεσαν στον Μελιγαλά.
-Στον Στάθη Μπούκουρα για απειλή και εξύβριση του δημάρχου Κορινθίας.
Από τη διαδικασία ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας έξι βουλευτών απείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία, επειδή όπως είπαν δεν εκφωνούνται από τους καταλόγους τα ονόματα των τριών βουλευτών του κόμματος που βρίσκονται προφυλακισμένοι.
"Επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου για να μάθω ποιος ο λόγος να μεταφέρω μία σφαίρα στο στόμα του λύκου", είπε η Ελένη Ζαρούλια, επισημαίνοντας με νόημα ότι αυτή δεν "χτύπησε" κατά την είσοδό της στα κρατητήρια. "Είστε οι χειρότεροι τύραννοι που έχει γνωρίσει ο τόπος", συνέχισε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για "μαφιόζικες τεχνικές" προκειμένου να περάσει τα αντιλαϊκά σχέδιά της.
Την άρση της ασυλίας του ζήτησε και ο Στάθης Μπούκουρας, σημειώνοντας ότι έχει ο ίδιος εδώ και ενάμιση χρόνο υποβάλει μήνυση κατά του δημάρχου Κορίνθου, κατηγορώντας τον ότι στοχοποιεί και απαξιώνει βουλευτές, κάτι για το οποίο υποστήριξε ότι υπάρχουν σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο, ότι αμφισβητεί τη δικαιοσύνη και "τραμπουκίζει" πολίτες, αναφερόμενος μάλιστα ειδικά σε χειροδικία κατά νεαρής γυναίκας με μωρό στα χέρια.
Το ζήτημα της νομιμότητας της διαδικασίας, έθεσε από την πλευρά του και ο Ηλίας Κασιδιάρης, κάνοντας λόγο για "παράνομη ψηφοφορία" και για "επίορκους" που αποφάσισαν να διαγράψουν από τη λίστα των βουλευτών, τρεις εκλεγμένους βουλευτές από 500.000 πολίτες, κάτι που όπως είπε, σημαίνει κατάλυση του πολιτεύματος επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Όσον αφορά στην υπόθεση για την οποία κατηγορείται, υποστήριξε ότι του αποδίδεται άσκηση βίας, υποστήριξε ότι πολλοί αυτόπτες μάρτυρες και δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί κατέγραψαν ότι ουδέποτε άσκησε βία. "Όταν έλαβα τον λόγο στο Μελιγαλά, επιτέθηκα με σφοδρότητα και οξείς χαρακτηρισμούς στον Βενιζέλο", είπε.
Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, με 232 ψήφους υπέρ, 2 κατά, ένα "παρών" και ένα άκυρο, για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία με περιουσιακή ζημιά 30.000 ευρώ.
Αντίθετα, δεν αίρεται η ασυλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Διακάκη, καθώς υπέρ ψήφισαν 80 βουλευτές, κατά 144, 11 "παρών" και υπήρξε και ένα άκυρο.