Αρχίζει το ξήλωμα του νόμου που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση θέτει πλέον στην αιχμή του δόρατος τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, ωστόσο εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες «προειδοποιητικά πυρά» κυβερνητικών στελεχών έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για ευρύτερες αλλαγές στο πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των συνδικάτων.
Την Τρίτη, λίγο πριν από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει τη συζήτηση για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου (Ν. 1264/82) που συμπληρώνει 31 χρόνια από τη θέσπισή του, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε φρενάρισμα των συνδικαλιστικών αδειών. Προανήγγειλε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση θα τεθεί το επόμενο διάστημα το ζήτημα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει από το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτόν τον τομέα, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι το ζήτημα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982 είχε έρθει ηχηρά στην επικαιρότητα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με tovima.gr, τον γύρο της ειδησεογραφίας έκαναν πληροφορίες ότι στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του νόμου 1264/1982. Οι άξονες των προς διερεύνηση αλλαγών, όπως επισημαινόταν σε ρεπορτάζ του «Βήματος» (10.2.2013), αφορούσαν:
- Τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, τη σύσταση / συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
- Την επανεξέταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες.
- Την επαναφορά της ανταπεργίας (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων).