Μπρι (Brie)

Οι λάτρεις του τυριού το συγκαταλέγουν ανάμεσα στα καλύτερα προϊόντα παγκοσμίως. Με το μαλακό, κολλώδες εσωτερικό του και την  πλούσια και φρουτώδη γεύση του, το  Brie περνάει από την κομψότητα στην παρακμή. είτε σερβίρεται με απλά φρούτα είτε σε ένα αριστοκρατικό φοντί (fondue). 

Η ιστορία του Μπρι ξεκινά τον 8ο αιώνα, όταν ο Γάλλος αυτοκράτορας Καρλομάγνος δοκίμασε πρώτη φορά αυτό το μαλακό τυρί σε ένα μοναστήρι στην Reuil-en-Brie, από όπου πήρε και το όνομά του. 

Ο Καρλομάγνος αγάπησε αμέσως την κρεμώδη, πλούσια γεύση του και το έβαλε στο καθημερινό βασιλικό μενού. Συνήθως, οι βασιλικές συνήθειες - όταν μάλιστα είναι απλές και προσιτές- διαδίδονται αμέσως και στο λαό. Το  Brie δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Το αυθεντικό Brie παράγεται στο Seine-et-Marne, μια περιοχή νότια του Παρισιού.   Όμως, πλέον, πολλές χώρες κατασκευάζουν ένα παρόμοιο τυρί που πωλείται μαζικά σε  χαμηλότερη τιμή.

Το Μπρι μπορεί να παραχθεί με αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Η πήξη του γάλακτος επιτυγχάνεται με την προσθήκη σε αυτό πυτιών και ζεσταίνοντάς το στη μέγιστη θερμοκρασία των 37°C.

Το τυρί στη συνέχεια μπαίνει σε καλούπια. Το 20 εκατοστών καλούπι γεμίζει με αλλεπάλληλες λεπτές στρώσεις τυριού και στραγγίζει για 18 περίπου ώρες.

Έπειτα βγαίνει από τα καλούπια, αλατίζεται, ενισχύεται επιφανειακά με μούχλα τυριού και παλαιώνεται σε υπόγειο για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.