Ανοίγουν τα “χαρτιά” της διαπραγμάτευσης

Με τα στοιχεία για τα έσοδα ανά χείρας η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα με στόχο να αποφύγει νέα μέτρα, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών έφτασαν στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εντολές.

Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων θα βρεθεί στο επίκεντρο το μεσημέρι, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του ο υπουργός οικονομικών δείχνουν αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 37,2% τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την ένταξη 526.477 φορολογουμένων σε ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης αλλά και την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ από τις εφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι συνολικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2013 ανήλθαν σε 2,132 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 35% (ή σε απόλυτα ποσά κατά 553 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Παράλληλα το Σεπτέμβριο οι Δ.Ο.Υ. ξεπέρασαν το στόχο των εσόδων από Φ.Π.Α. σε ποσοστό 4,6% και σε ποσοστό 1,6% για το εννεάμηνο.

Έτσι, η υστέρηση των εσόδων περιορίστηκε από 5,7% στο οκτάμηνο σε 1,4% στο εννεάμηνο.

Βέβαια τα ίδια στοιχεία εμπεριέχουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Και αυτό γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ήταν 62 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 739 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ.

Πάντως με εντολές να επιμείνουν στην καθολική εφαρμογή των στόχων του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση έφτασαν στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικα προκειμένου να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι δανειστές αναμένεται να επικεντρώσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου για να επιτύχει την απαραίτητη δημοσιονομική εξοικονόμηση και κυρίως για να καλύψει την τρυπά στα ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζεται για το επόμενο έτος στα 1,8 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση θεωρεί πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 είναι 500 εκατ. ευρώ, θέση που εμφανίζεται διατεθειμένη να τεκμηριώσει επικαλούμενη το καλύτερο του προβλεπομένου μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και τις παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας και της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, για την πλήρη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου βρέθηκαν όλα τα "καυτά" σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, οι αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε εάν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια ευρώ και απάντησε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές

"Τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό" δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.